Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Майстер-клас із декорування верби за участю соціальної групи Львівського міського територіального центру під керівництвом Юлії Клим
Понеділок, 29 квітня 2024, 11:07

26 квітня у відділі мистецької літератури відбувся майстер-клас із декорування верби за участю соціальної групи Львівського міського територіального центру під керівництвом Юлії Клим. Цього року Вербну неділю святкують 28 квітня – за тиждень до Великодня, що припадає на 5 травня.

Цікавою є історія про свято та традиції Вербної неділі. Верба завжди мала особливе значення для українців. Вона була і залишається одним із найголовніших національних символів. Крім того, верба символізує також і жіночність, тому до свят її прикрашали виключно жінки і дівчата. Для вербових букетів традиційно готували гілочки верби з пухнастими котиками. Для гарного букета брали не менше десяти-дванадцяти гілочок (парність чи непарність тут неважлива). Гілочки однакової довжини складали в тугий пучок і обмотували лляною шнурівкою в напрямку за сонцем. Букет прикрашали квітами, миртом, травами та йшли освячувати в церкві. Після освячення гілочками верби вже не ділилися – букет несли додому і ховали за образами як оберіг. А освячену вербу з попереднього року ні в якому разі не можна було викидати – її спалювали.

Для декорування верби під час майстер-класу знадобилось вербове гілля, листочки декоративного виду бруслини, ножиці, міцна нитка, декоративна мотузка або стрічка. Наприкінці всі учасники, створивши красиві композиції власноруч, представили роботи та чекали з нетерпінням Вербної неділі.