Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Вечір-пам’яті «Петро Дужий – видатна особистість української національної ідеї»
Вівторок, 31 жовтня 2017, 10:52

29 жовтня 2017 року у читальній залі приміщення ЛОУНБ, що на проспекті Шевченка, 13, вшанувати 20-річчя відходу у вічність славної пам’яті члена Проводу Воюючої України Петра Дужого зібралася родина, послідовники і сподвижники: представники ОУН, Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих, НСОУ «Пласт», ЦНВ ім. Степана Бандери, КУН та інші прихильники національної ідеї, яку обстоював Петро Дужий.

Захід відбувався у невимушеній, по-родинному теплій атмосфері.

Приміщення читального залу для вшанування пам’яті було обрано невипадково, оскільки, як нагадав присутнім Юрко Антоняк - , тут виступав референт пропаганди ОУН Петро Дужий у 90-их роках на засіданнях Руху.

Всі учасники заходу: і Петро Франко, і Ярослав Сватко, і Юрко Антоняк, і Євген Перепічка – у своїх спогадах підкреслювали маєстат поведінки свого вчителя і наставника, відзначаючи незаперечний авторитет, лідерські якості, феноменальну пам’ять і пропонували назвати вулицю на його честь і встановити меморіальну таблицю на будинку, де жив і трудився почесний громадянин міста Львова Петро Дужий.

Особливими, зворушливими спогадами поділився з присутніми представник родини Героя зять Володимир Задорожний, який у своїй розподі виявив кращі людські якості тестя, якого називав батьком: надзвичайну працелюбність, причому працю не для реклами, інтелігентність і делікатність, скромність, невибагливість у побуті, чуйність.

Під час вечора демонструвався документальний фільм про життя і діяльність незламного сина України, який представив Ярослав Сватко – головний редактор офіційного органу ОУН – газети «Шлях перемоги» у 1990-х роках, а родзинкою став флешмоб поезій Петра Дужого зі збірки «Біль і гнів» від дочок Лесі (Лариси) Іванців та Мирослави Дужої-Задорожної.

Працівники відділу україніки експонували до заходу одноіменну виставку, яку дочки з родинами доповнили нагородами, буклетами, після чого фонд відділу україніки поповнився ще однією книжкою авторства Петра Дужого.