Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ПЛАН наукової діяльності ОУНБ на 2016 рік
Вівторок, 09 лютого 2016, 09:52

Наукова діяльність ЛОУНБ у 2016 році здійснюватиметься шляхом:

  • активної участі у формуванні та реалізації державної політики в галузі бібліотечної справи;
  • забезпечення участі провідних відділів ОУНБ в маркетингових дослідженнях за профілем їхньої діяльності;
  • проведення наукових і соціологічних досліджень на засадах кооперації з бібліотеками інших систем і відомств, видавництвами, поліграфічними організаціями тощо;
  • залучення публічних бібліотек області до регіональних досліджень;
  • підготовки і проведення огляду маркетингових досліджень, які проводилися в ЦБС області в 2010-2015 рр., з метою визначення ступеня наближення бібліотек до користувачів.

Дослідження спрямовуватимуться на вдосконалення діяльності як ОУНБ, так і бібліотек регіону в цілому.

Основний формат досліджень: дослідження прикладного характеру і міні-експрес дослідження соціологічного характеру.

Об’єктами досліджень будуть:

  • документний ресурс
  • користувач
  • послуги
  • власна видавнича продукція
  • дослідницька база публічних бібліотек регіону

Площина завдань наукових досліджень буде заповнена:

- вдосконаленням обслуговування користувачів ОУНБ, створенням комфортних умов їхнього перебування в бібліотеці, розширенням репертуару послуг. Реалізація цих завдань передбачає:

  • проведення соціологічного дослідження у формі анкетування на тему «Створення комфортного бібліотечного середовища» /березень-квітень/. База дослідження ОУНБ
  • вивчення ефективності послуг, які надаються користувачам, у формі аналітичного звіту за результатами наукового дослідження «Бібліотечні послуги очима користувачів» (2014-2015 рр.) (червень-жовтень)
  • узагальнення відомостей про зміни складу читацької аудиторії закладу, причини і можливі наслідки для нього на базі маркетингового дослідження «Професійний склад користувачів ЛОУНБ: динаміка змін» (2014 р.) (травень-червень)
  • виявлення пріоритетних груп користувачів ФД української діаспори у контексті наукового дослідження «Фонд документів української діаспори як частина історико-культурної спадщини регіону» і підготовка аналітичного звіту.

<

Матеріали досліджень знайдуть відображення у збірнику «Результати наукових досліджень –в практику роботи бібліотек області» (Вип. 3,4).

- корпоративною взаємодією бібліотек регіону у контексті наукового дослідження «Видання сільськогосподарської тематики у фондах бібліотек Львівщини» шляхом підготовки інструктивно-методичного листа з впровадження результатів НДР для публічних бібліотек області (березень), участі у засіданні Методичного об’єднання сільськогосподарських бібліотек Львівщини з метою вироблення дорожньої карти співпраці (квітень-травень). Бази впровадження: ЦБС області, б-ки Метод. об’єднання с.-г. б-к регіону.

- проведенням моніторингу інформаційних потреб інтересів, запитів найбільш вразливих верств населення, зокрема, людей з особливими потребами, шляхом проведення соціологічного дослідження «Місце бібліотеки – в житі людей з особливими потребами». Базами дослідження обрано публічні бібліотеки області (лютий-вересень)

- впровадженням результатів меркетингового дослідження «Бібліотеки і громада в умовах воєнної загрози: внутрішньо-переміщені особи» шляхом підготовки методичних порад «Бібліотека – територія єдності: робота з вимушеними переселенцями» щодо розширення спектру послуг для ВПО, вироблення нових підходів у роботі з цією категорією користувачів, створення історій успіху. База впровадження: публічні бібліотеки області (березень-липень).

- формуванню, збереженню і використанню документних ресурсів ОУНБ в контексті

  • моніторингу укомплектованості фонду документів виданнями з особливими ознаками; стану укомплектованості і використання фонду документів української діаспори, результатом яких стане створення бази даних документів з особливими ознаками і впорядкування фонду документів української діаспори через виявлення активної і пасивної його частин (наукове дослідження «Фонд документів української діаспори ЛОУНБ як частина історико-культурної спадщини регіону» (січень-грудень; 2-й етап). База дослідження: відділ літератури з національного і духовного відродження.
  • моніторингу повноти надходжень видань місцевого друку «Обов’язковий примірник документів – як важлива складова краєзнавчого фондоутворення» (березень-травень). База дослідження: ОУНБ
  • узагальнення результатів моніторингу інтенсивності використання ФД української діаспори за роками видання; методом контент-аналізу; видового, галузевого, а також хронологічного складу наявного документоресурсу; розділів ФД «Історія України», «Художня література»

- підготовки статті до фахової преси «Видавнича діяльність ЛОУНБ: еволюційні зміни, напрями модернізації» як результат маркетингового дослідження «Видавнича діяльність як один із напрямів бібліотечно-інформаційного сервісу бібліотек регіону» (січень-лютий).

Пріоритетним напрямком ОУНБ залишатиметься впровадження результатів наукових досліджень в практику роботи бібліотек області. Зокрема:

- побачать світ

  • збірник «Результати наукових досліджень – в практику роботи бібліотек області» (вип. 3, 4);
  • стаття «Видавнича діяльність ЛОУНБ: еволюційні зміни, напрями модернізації»;
  • покажчик «Видавнича палітра краю. ОУНБ (1991-2015 рр.)»
  • методичні поради «Методи бібліотекознавчих досліджень: знаємо → вміємо → можемо → робимо → рухаємося вперед» із серії «Професіоналізм – основний орієнтир часу»; «Бібліотека – територія єдності: робота з внутрішньо переміщеними особами»;
  • буде підготовлено

- аналітичні звіти

  • фонд документів української діаспори. Інтенсивність використання
  • склад фонду документів української діаспори
  • видання з особливими ознаками у фонді документів української діаспори;

- інструктивно-методичний лист, дорожню карту співпраці у контексті наукового дослідження «Видання сільськогосподарської тематики у фондах бібліотек Львівщини»

  • буде створено базу даних і підготовлено до друку каталог видань з особливими ознаками

Вдосконаленню інструментарію бібліотекознавчих досліджень в ЦБС області сприятиме проведення огляду роботи публічних бібліотек регіону в контексті маркетингових досліджень 2010-2015 рр. на тему «Світ бібліосоціології: від вивчення до впровадження» (2016-2017 рр.)

Експертний аналіз діяльності публічних бібліотек області за показниками он-лайн системи ЕСМаР знайде відображення в аналітичній розвідці «Львівщина у бібліотечному просторі України», а також у форматі мультимедійної презентації (січень-березень)

Наукове бібліографування творів друку забезпечуватиметься:

  • бібліографуванням власних видань

бібліографічний покажчик «Видавнича палітра краю. ОУНБ. Період незалежності»

  • бібліографуванням поточних надходжень

універсальний науково-допоміжний бібліографічний покажчик поточної літератури про край «Львівщина: літопис краю»

  • бібліографуванням документів, наявних у бібліотечному фонді закладу

Природа і природні ресурси Львівської області. Вип. 2 (1991-2014 рр.)

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday1022
mod_vvisit_counterYesterday590
mod_vvisit_counterThis week5672
mod_vvisit_counterLast week5780
mod_vvisit_counterThis month32526
mod_vvisit_counterLast month29400
mod_vvisit_counterAll days4234004

We have: 25 guests online
Your IP: 3.230.162.238
 , 
Today: бер. 28, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер