Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ДОЛАЄМО ІМПЕРСЬКУ СПАДЩИНУ
Четвер, 21 вересня 2023, 13:17

20-21 вересня у Львові відбувся просвітницький семінар «Історія – (не) пропаганда. Війна за минуле», організований Українським інститутом національної пам’яті (в. о. голови Володимир Теліщак). Захід, звісно, міг відбутися лише за сприяння ЛОР і ЛОВА. Хоча ніхто з представників влади не зважив за потрібне привітати учасників. Перший день мав цільову аудиторію – працівників музеїв і бібліотека Львівщини. Другий – освітян – учителівісторі та захисту України, заступників директорів закладів з виховної роботи. Метою семінару було подолання російської пропаганди у сфері історії і зміцнення української державності.

Доповідачками були Ганна Байкєніч, яка відає методичною роботою Управління наукового забезпечення УІНП, Олена Охрімчук, керівниця Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах, Ксенія Дворнікова з Музею Майдану (Революції Гідності) та ін. Як випливало з виголошених рефератів, УІНП в нових умовах займається:

- увічненням пам’яті учасників визвольної боротьби, жертв Голодомору й репресій;

- популяризацією державотворення;

- декомунізацією і деколонізацією;

- формуванням патріотичної, національної і громадянської ідентичності.

На сайті Інституту багато інформаційних матеріалів, презентацій, виставок, карт, методичних посібників, науково-популярних статей, які можна використовувати в роботі музеїв і бібліотек. Постійно підтримується рубрика «Історичний календар». Є окремий розділ «Видання». Усе це слід використовувати у виховній роботі і для боротьби з російською пропагандою.

Розповідаючи про Музей Майдану, К. Дворнікова наголосила, що нині ІСОМ подав нове визначення музею, як інституції, що «збирає, зберігає… спадщину для освіти, осмислення і насолоди відвідувачів». Далі, використовуючи відео, доповідачка розповіла про російські вигадки (фейки) щодо України, українців, нашої історії та ін. Закликала користуватися інтерактивними картами на сайті wartoday.info.

Видається, однак, що семінар не був розрахований на галицьку аудиторію. Адже виховання патріотизму й державотворення в нашому регіоні є на досить високому рівні, музеї Львова й області, публічні бібліотеки, Народні доми (про них доповідачі взагалі не згадали) постійно займаються патріотичною роботою, акцентуючи як на традиціях боротьби за незалежність, так і на героїзмі наших сучасних воїнів.

У нашій бібліотеці протягом цього року відбулися круглі столи, наукові конференції, лекції про поборників державності Б. Хмельницького, М. Міхновського, І. Боберського, В. Старосольського, П. Скоропадського, О. Назарука, Д. Донцова П. Дужого, В. Кука. Про захисників і творців культури Т. Шевченка, В. Вернадського, Г. Нудьгу, О. Мацюка, Є. Плужника, В. Стуса, музейника Б. Чайковського, військового історика Б. Якимовича, книгознавця Я. Запаска, сходознавця і дисидента Я. Дашкевича. У лекційному циклі для екскурсоводів лунали розповіді про Івана Підкову, козацькі прапори, «весну народів» у Галичині, польсько-український союз 1919 року й спільну війну проти Москви, про Д. Зубрицького, Я. Дашкевича, В. Вуйцика, про архіви Львова та його замки, давню історію нашого Криму та ін. Як бачимо, бібліотека активно бореться як за формування активного громадянина й патріота, так і проти московських спроб переписати нашу історію.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday527
mod_vvisit_counterYesterday663
mod_vvisit_counterThis week8232
mod_vvisit_counterLast week12324
mod_vvisit_counterThis month1190
mod_vvisit_counterLast month37481
mod_vvisit_counterAll days4275781

We have: 10 guests online
Your IP: 3.149.254.35
Mozilla 5.0, 
Today: трав. 02, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер