Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ЦІННИЙ ДАР
Середа, 30 грудня 2020, 16:48

“…Угодноє и приятное… чтеніе книжное и вѣданіе прежде бывших дѣяний» - так визначив мету своєї творчості Самійло Величко, козацький літописець і письменни XVІІ-ХVІІІ ст. Збірку його творів, окреслену як «Літопис», безкоштовно подарувало бібліотеці видавництво «Кліо» в особі директорки пані Віри Соловйової. Книгу підготували до друку археографи й знавці джерел Геннадій Боряк з Інституту історії НАН України (попередньо начальник Головархіву України) й Тетяна Таїрова-Яковлєва, керівник Центру вивчення історії України Санкт-Петербурзького університету. На відміну від інших козацьких літописів, твір Величка охоплює широкий хронологічний проміжок 1620-1700 рр. Автор використав чи навів повністю сотні різноманітних документів та інших джерел (зокрема хронік, літописів, щоденників), до яких мав доступ, як співробітник генерального писаря В. Кочубея і службовець Генеральної військової канцелярії в часи гетьманування І. Мазепи. Додатковим чинником підвищеного інтересу до твору є оригінальна, близька до народної, мова твору, наявність цікавого ілюстративного матеріалу (портрети гетьманів). Тому «Літопис» є незамінним джерелом до вивчення не лише української та європейської загалом історії ХVІІ століття, але й мови, літератури, просопографії та ін. Як зазначають викладачі, цінність видання посилює й те, що це перше повне видання, без пропусків і цензурних вилучень ХІХ ст.

Слід відзначити унікальне поліграфічне виконання (друкарня «Майстер книг»), тиснену шкіряну палітурку з золоченим заголовком, дорогий папір Munken Print, двоколірний друк, які роблять книгу гідним взірцем ставлення українців до свого героїчного минулого козацької доби.

 

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday1350
mod_vvisit_counterYesterday3415
mod_vvisit_counterThis week11163
mod_vvisit_counterLast week6259
mod_vvisit_counterThis month29278
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4266388

We have: 53 guests online
Your IP: 18.218.70.93
Mozilla 5.0, 
Today: квіт. 26, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер