Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ДЕНЬ ГІДНОСТІ ТА СВОБОДИ
Понеділок, 22 листопада 2021, 10:05

…Протести розпочалися 21 листопада 2013 року як реакція на рішення Кабінету Міністрів України про призупинення процесу підготування до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом і значно поширилися після силового розгону демонстрації в Києві вночі 30 листопада. Протести, які з кінця 2013 року відбувалися у формі мітингів, демонстрацій, студентських страйків, та протидія з боку влади призвели до відкритого силового протистояння, яке надалі переросло у Революцію гідності.

Диякон Михайлівського собору в Києві Іван Сидор згодом згадував: «Отримав благословення у намісника монастиря ігумена Агапіта і побіг на дзвіницю. Як бити на сполох, не знав, адже останній раз таке відбувалося в 1240 році, коли під Києвом стояла татаро-монгольська орда. Але постарався вкласти в передзвін всю душу і дзвонив так сильно і так довго, щоб все місто почуло і прийшло на Майдан... Я почав втрачати сили ще до кінця першої години. Добре, що мені на допомогу прийшли студенти. За чотири години ми вшістьох порвали чотири троса на дзвонах! У мене встигли нарости і полопатися криваві мозолі, стер собі руки в кров, але болю майже не помічав...»

Революція Гідності залишила глибокий, визначальний і незабутній слід в історії. Її ідеали, надії й рішення разюче змінили нашу ментальність, розпочали і продовжують формувати нашу нову політичну ідентичність. Процес не завершено…

3 листопада 2014 року Президент України Петро Порошенко підписав указ, згідно з яким в Україні 21 листопада святкується День гідності та свободи.

У серії «Поборники державності України» в ЛОУНБ вийшли методико-бібліографічні матеріали «МИ ЛЮБИЛИ ВАС ВСІХ, ТА НАЙДУЖЧЕ – СВОЮ УКРАЇНУ. РЕВОЛЮЦІЇ ГІДНОСТІ ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ». Видання адресоване бібліотекарям, освітянам, історикам, широкому колу користувачів і присвячене майданівцям – уродженцям краю.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday8
mod_vvisit_counterYesterday635
mod_vvisit_counterThis week3447
mod_vvisit_counterLast week7794
mod_vvisit_counterThis month14898
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4252008

We have: 9 guests online
Your IP: 18.117.186.92
 , 
Today: квіт. 19, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер