Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Етностиль в українській вишиванці
Середа, 20 травня 2020, 14:49

Сьогодні українську вишиванку вдягають на свята і у звичайні дні. Всі прошарки нашого суспільства поважають вишиванки за їх зручність, оригінальність та стиль, який навіює патріотичні думки про минуле нашої Батьківщини та її поселенців, вишиванки носять абсолютно всі. Головні переваги української сорочки полягають в тому, що вона не змінює свого розміру та форми після прання, кольори не втрачають свою насиченість і не вигорають на сонці, носити її завжди зручно, як у дощовий прохолодний день, так і в сонячний та спекотний. Зараз дуже поширений сучасний етностиль – це не тільки одяг з елементами українських мотивів. Правильно підібравши одяг в стилі етно, ви завжди матимете колоритний жіночний і сучасний вигляд.

Пропонуємо Вашій увазі книжкову виставку за цєю темою, підготовану відділом виробничої літератури.

I. Історія української вишивки

85.126

К 21

Кара-Васильєва Т. Історія української вишивки [Текст] = History of ukrainian embroidery : книга-альбом / Тетяна Кара-Васильєва. – Київ : Мистецтво, 2008. – 464 с. : іл. кольор.

У виданні представлено унікальні зразки вишивок, виконаних за малюнками Тараса Шевченка, Василя Кричевського, Ганни Собачко-Шостак, представників авангарду початку ХХ ст., а також сучасних народних майстрів.

63.5(4УКР)

К5 2

Кляшторна Н. Байка про бойка [Текст] / Наталя Кляшторна. – Київ : Макрос, 2010. – 47 с. : фот.

У виданні вміщено понад тридцять унікальних старовинних світлин та ілюстрацій, які донині не були відомі широкому загалу. Вони розповідають про бойківський одяг та вишиванку.

 

 

63.5(4УКР)

Ч-90

Чумарна М. Код української вишивки [Текст] / Марія Чумарна. – Львів : Апріорі, 2008. – 192 с. 6 іл.

Відчути живий подих космічної таємниці, закодованої у давній культурі наших предків,усвідомити необхідність заново увійти в живі джерела енергетичного омолодження нашого сучасного життя, доторкнувшись до великого Знання – така мета авторки цієї унікальної розвідки.

37.248 (4УКР)

Н 25

Наніашвілі І. Українська вишивка: рушники, вишиванки, обереги [Текст] : вишиваємо хрестиком та гладдю / Ірина Наніашвілі. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2012. – 192 с. : іл.

У книзі описані різноманітні техніки вишивання, матеріали, інструменти, види швів, символіка українського орнаменту та його регіональні особливості, схеми вишивки. Маючи в арсеналі лише різнокольорові нитки, п’яльця, тканину і вільний вечір, ви створите українські рушники з мережкою та вишивкою хрестом; скатертини й серветки з візерунком; українські вишиванки: чоловічі, жіночі, з короткими та довгими рукавами. Кожна запропонована вишивка є своєрідним оберегом!

85.12(4УКР)

У 45

Українська вишивка [Образотворчий матеріал] : альбом / упоряд. Р. Захарчук-Чугай. – Львів : Аверс, 2008. – 72 с. : іл. кольор.

В альбомі подані узори на основі вишивок, їхніх фрагментів з різних куточків України, збережених у США. Праця передана, як дар Україні, доктору мистецтвознавства, професору Раїсі Захарчук-Чугай, яка й упорядкувала та класифікувала вишивки за їхньою територіальною приналежністю. Для дослідників та шанувальників української народної вишивки, а також для широкого кола вишивальниць.

85.12

К-90

Кулинич-Стахурська О. Мистецтво української вишивки. Техніка і технологія [Текст] / Олена Кулинич-Стахурська. – Львів: Місіонер ,1996. – 163с. : іл.

В книзі відновлено давно забуті техніки вишивання кучеряві, кручені шви, різні види гладі, схематично показано послідовний процес їхнього виконання. Розраховано на тих, хто любить народне мистецтво чи бажає навчитися вишивати.

85.12

К-90

Кульчицька А. Орнамент Трипільської культури і українська вишивка ХХ ст. [Текст] / А. Кульчицька; упоряд. В. Трипачук. – Львів, 1995. – 119 с.

Автор під час цього дослідження відкрила для себе, що сучасна українська народна вишивка має багато спільного з орнаментами кераміки трипільської та давніх культур.

85.12

К 21

Кара-Васильєва Т. Українська вишивка [Текст] / Тетяна Кара-Васильєва, Алла Чорноморець. – 2-ге вид., стер. – Київ: Либідь, 2005. – 160 с. : іл.

Книга знайомить з історією української вишивки від Х до ХХ ст. Розглядаються особливості самобутньої народної вишивки, її локальної характеристики щодо історико-етнографічних регіонів, описуються основні техніки шитва.

II. Аксесуари в етнічному стилі

63.5 (4УКР)

Б 61

Білан М. Український стрій [Текст] : навч. посібник / М. Білан, Г. Стельмащук ; Львів. нац. акад. мистецтв. – 2-ге вид. – Львів : Апріорі, 2011. – 314 с. : фот.

У книжці розглянуто комплекси строїв усіх етнографічних регіонів України та зв’язок строю із духовним життям народу.

 

85.12

Б 68

Блажейовський Д. Альбом вишиваних ікон [Текст] / = Album of embroidered icons / Дмитро Блажейовський. – Львів : Каменяр, 2010. – 176 с. : іл. – Текст укр. та англ. мовами.

Це найбільш повна збірка творів отця доктора Дмитра Блажейовського, яка складається із нових друкованих збірок взорів «Українських релігійних вишивок» №9-14.

63.5 (4УКР)

М 34

Український народний одяг /Ukrainian Folk Costume [Текст]. – Торонто, 1992. – 311 с.

У книзі описано сімнадцять зразків одягу. Для опису кожного зразка редакційна колегія запрошувала дослідників, що добре знають одяг своєї околиці. Їхні прізвища подано на початку видання.

 

63.5 (4УКР)

К 71

Косміна О. Традиційне вбрання українців [Текст]. Т. І. Лісостеп. Степ / ОксанаКосміна. – Київ : Балтія-Друк, [2008]. – 160 с. : іл. – Текст укр., англ.

63.5 (4УКР)

К 71

Косміна О. Традиційне вбрання українців [Текст]. Т. ІІ. Полісся. Карпати / Оксана Косміна. – Київ : Балтія-Друк, [2009?]. – 160 с. : іл. – Текст укр., англ.

Сучасному читачеві буде цікаво дізнатися, що носили наші бабусі й дідусі, яких канонів краси вони дотримувалися. Ілюстративна добірка видання представлятиме традиційні комплекси, деталі вбрання та аксесуари автентичного одягу з приватних і музейних колекцій України. Книга містить інформацію історико-етнографічного та краєзнавчого характеру; зокрема, особливу увагу зосереджено на художніх особливостях і символічному наповненні елементів народного строю.

85.12 (4УКР)

Б 68

Блажейовський Д. Українські релігійні вишивки [Образотворчий матеріал] = Ukrainian religious embroidery. 11-та збірка / Дмитро Блажейовський. – Львів : НТШ, 2006. – 60 арк. – (Мистецька серія; НТШ ; № 4).

У цьому виданні представлені схеми вишитих ікон о. Дмитра Блажейовського.

85.12 (4УКР)

Г 12

Гавур Л. Чарівні візерунки [Текст] : альбом. Ч. IV / Люба Гавур. – Львів : Апріорі, 2013. – 100 с. : іл.

У книзі показано 273 змодельовані на комп’ютері взори для вишивання. Частина взорів присвячена квітковим орнаментам. Решта є традиційними геометричними схемами, для створення яких були застосовані характерні для української вишивки елементи символіки. Узори можуть бути використані для вишивання дитячих і жіночих блузочок, чоловічих сорочок, рушників і серветок.

63.5(4Укр)

С 79

Стельмащук Г. Традиційні головні убори українців [Текст] / Галина Стельмащук. – Київ: Наукова думка, 1993. – 240 с.: іл.

Народний головний убір − одна з важливих складових частин народного костюма, що становить надзвичайно розвинутий складний комплекс, який не лише включає велику кількість різноманітних компонентів, а й передбачає способи їх носити, поєднувати між собою, узгоджувати із зачіскою.

85.12 (4УКР)

У 45

Українська вишивка [Образотворче вид.] : альбом / упоряд. Т. Кара-Васильєва. – Київ : Мистецтво, 1993. – 264 с. : іл.

У виданні, побудованому на матеріалах музейних колекцій України, вперше так повно і широко висвітлено історію розвитку української вишивки. А також роль і місце вишивки в оформленні народного одягу та житла.

37.248

Д 41

Джигурда-Литвинець Е. Ручне вишивання і нанизування [Текст] : альбом / Е. Джигурда-Литвинець. – Київ : Вища школа, 2004. – 336 с.

Вишивання і нанизування є одним із найулюбленіших і найпоширеніших видів рукоділля. За старих часів всі жінки володіли цим мистецтвом. Вишивка була пов’язана зі стародавніми звичаями й обрядами українського селянства. За допомогою голки й різних ниток українські жінки перетворювали просту тканину на витвір мистецтва.

III. Вишитий рушник як оберіг українського народу

37.248

Л-64

Литвинець Е. Українське народне мистецтво. Вишивання і нанизування [Текст] : [альбом] / Е. Литвинець. – Вища школа, 2004. – 335 с.

Наведено стислі історико-художні відомості про ручне вишивання і нанизування, орнаментику, кольорові поєднання та композиційні вирішення.

 

63.521 (4УКР)

А 72

Антонова Є. На весілля з рушниками (традиції і сучасність) [Текст] / Євдокія Антонова. – Донецьк: Донбас, 2011. – 120 с. : іл.

Книга висвітлює роль рушника не тільки як неодмінного атрибуту весільного обряду, а й як життєвого символу України.

 

85.12

В 64

Возниця О. Вишивка рідного краю. Ходорівщина [Текст] / Ольга Возниця. – Дрогобич : Коло, 2005. – 68 с.

В альбомі розміщені зразки української вишивки, зібрані у Ходорові та навколишніх селах.

 

 

63.5(4УКР)

Б 90

Булгакова-Ситник Л. Подільська народна вишивка (Етнографічний аспект) [Текст] : монографія / Людмила Булгакова-Ситник. – Вид. 2-ге. – Кам’янець-Подільський : Медобори-2006, 2010. – 332 с.

У монографії визначено й охарактеризовано типи подільської вишивки, їхні специфічні ознаки та спільні національні риси у контексті традиційної української вишивки.

746 (477) ІІІ

С 24

Свйонтек І. Покутські вишивки Прикарпаття. Мистецтво геометричного орнаменту і колориту [Образотворчий матеріал] : навч. посібник. Альбом 2. Узори вишивок Городенківського району / Ірина Свйонтек. – Львів : Апріорі, 2018. – 92 с.

Розглядається мистецтво геометричного орнаменту – орнаментальні мотиви та композиції у техніці хрестика кінця XIXст. – першої половини ХХ ст. та їхнього побутування впродовж ХХ ст. і на початку ХХІ ст.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday62
mod_vvisit_counterYesterday2125
mod_vvisit_counterThis week62
mod_vvisit_counterLast week5564
mod_vvisit_counterThis month17077
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4254187

We have: 13 guests online
Your IP: 3.135.213.214
Mozilla 5.0, 
Today: квіт. 20, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер