Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

До Дня Державного прапора України
Четвер, 20 серпня 2020, 15:11

21 серпня у відділі читального залу розгорнуто виставку «Відроджена святиня – знамено України», приурочену до Дня Державного прапора України, який ми відзначаємо щороку 23 серпня. Виставка висвітлює історію виникнення нашого національного символу – синьо-жовтого стягу з княжих часів, його трансформацію та застосування у період існування українських державних формувань (Козацької держави, Української Народної Республіки, Гетьманату) та відновлення у час проголошення Незалежності України 1991 року.

Відомо, що за княжих часів був поширений синій стяг із золотим левом, зображеним на ньому (Галицько-Волинське князівство), знамена синьої та жовтої барви з’являються і у козаків. Синьо-жовті стяги почали домінувати ще у 17-18 столітті в окремих регіонах України, а остаточно сформувалися як єдинонаціональні на початку 20 століття.

У матеріалах виставки подано історичні передумови відновлення синьо-жовтого прапора як національного символу України (історію внесення у парламент, його встановлення над будівлею Верховної Ради, установами обласних, міських та районних рад тощо). 28 січня 1992 року Верховна Рада нашої держави ухвалила постанову, якою затвердила національний синьо-жовтий стяг Державним прапором України. Він є найвищою святинею громадян України, символізує історичне прагнення українців до незалежності. На синьому (верхньому) тлі прапора зображено герб (тризуб) жовтого кольору. Синій колір вважається основним, а жовтий – допоміжним. У новітньому трактуванні безхмарне небо, або символ миру – це синій колір, а жовті лани пшениці (символ достатку) – жовтий. Щоправда ще дотепер тривають дискусії про те, що наш прапор має бути жовто-синім. Згідно з думками деяких дослідників жовтий колір має бути домінуючим, адже символізує активне і божественне начало, а синій – допоміжний, пасивний. Така зміна у розміщенні кольорів мала би змінити долю Української держави та її розвиток.

Символічно, що День Державного прапора України святкуємо напередодні Дня незалежності України (24 серпня). Ці Дні разом із Днем Конституції України є найважливішими державними святами для кожного національно свідомого українця.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday989
mod_vvisit_counterYesterday3415
mod_vvisit_counterThis week10802
mod_vvisit_counterLast week6259
mod_vvisit_counterThis month28917
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4266027

We have: 15 guests online
Your IP: 18.118.144.69
Mozilla 5.0, 
Today: квіт. 26, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер