Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Книжкова виставка "Скарби безсмертного Кобзяря"
Середа, 17 березня 2021, 10:18

З нагоди 207-ої річниці від дня народження Тараса Шевченка - видатного українського поета, прозаїка, драматурга, художника, політичного та громадського діяча відділ літератури іноземними мовами імені Омеляна Масляка представляє книжкову виставку "Скарби безсмертного Кобзяря" багатьма мовами світу.

Тарас Шевченко був людиною універсальних обдарувань та інтересів. Все його життя і творчість були присвячені українському народу. Поет мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, коли в Україні шануватимуться мова, культура та історія народу, а люди будуть щасливими.

З 47 років життя 24 роки Тарас був кріпаком, 11 років перебував під слідством, на військовій службі, у засланні, і лише 12 років життя був відносно вільною людиною. Т. Шевченко вважається одним із найвидатніших майстрів українського образотворчого мистецтва. Він працював у галузях станкового живопису, графіки, монументально-декоративного розпису та скульптури, досконало володів технікою акварелі, олії, офорту, малюнка олівцем і пером. Він є автором понад тисячі мистецьких творів (втрачено бiльше 160). У 1859-1860 роках виконав офорти з творів зарубіжних та російських художників, за які отримав звання академіка гравірування.

Ім'я Тараса Шевченка відоме в усьому світі: у багатьох країнах йому встановлені пам'ятники. «Книга рекордів України» зафіксувала, що у світі встановлено 1167 пам'ятників Тарасу Шевченку. З них 99 – у 44-х іноземних країнах і 1068 – в Україні. Пам'ятник Тарасові Шевченку у Львові знаходиться на проспекті Свободи в центрі міста. Ліворуч фігури поета стоїть «Хвиля національного відродження» — 12-метрова символічна стела з фігурними барельєфами. Висота постаті становить 4,45 м. Пам'ятник відкрито 24 серпня 1992 року. Усі роботи щодо спорудження завершено в 1996 році.

Твори великого Кобзаря перекладені майже всіма мовами світу, його ім'ям в Україні названі навчальні заклади, театри, площі, вулиці міст. Національна опера України, Київський національний університет, центральний бульвар міста Києва носять ім'я видатного сина українського народу - Тараса Шевченка.

Виставка пропонує користувачам відділу 12 видань кобзарів мовами світу, його поетичні та критичні твори, мистецьку спадщину поета. До уваги читача є навіть готичні видання із рідкісними портретами поета.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday1579
mod_vvisit_counterYesterday684
mod_vvisit_counterThis week2809
mod_vvisit_counterLast week6194
mod_vvisit_counterThis month23883
mod_vvisit_counterLast month29400
mod_vvisit_counterAll days4225361

We have: 9 guests online
Your IP: 54.81.185.66
 , 
Today: бер. 19, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер