Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Книжкова експозиція «Слов’янська писемність у контексті культурного розвитку»
П'ятниця, 26 травня 2023, 11:22

До Дня слов’янської писемності і культури, а саме 24 травня, коли науковці різних країн вшановують пам’ять святих рівноапостольних Кирила та Мефодія – слов’янських просвітителів, провідників християнства – відділ літератури іноземними мовами імені Омеляна Масляка запрошує на книжкову експозицію «Слов’янська писемність у контексті культурного розвитку». На виставці презентується література мовами світу історії внеску в світову культуру Кирила, котрий створив слов'янську абетку на основі грецької, аби передати фонетичні особливості слов'янської звукової системи, суттєво змінивши та доповнивши новими літерами, запозиченими з глаголиці, та його брата Мефодія – братів, які переклали значну кількість книг, що стало передумовою започаткування слов'янських літературних мов і книжкової справи. Найдавнішою точно датованою кириличною книгою є давньоруське Остромирове Євангеліє (1057). Саме на основі кирилиці були створені абетки слов’янських мов: української, білоруської, болгарської, македонської, сербської, російської, чорногорської. Вперше День слов’янської писемності і культури було відзначено у 1863 році на честь 1000-річчя створення слов’янської абетки.

Виставкові видання, зокрема книжка викладача ЛНУ ім. Івана Франка Любов Федик, навчають читати та перекладати українською мовою старослов’янські кириличні тексти, розпізнавати окремі мовні факти, властиві старослов’янській мові в різні періоди її розвитку. Навчальні посібники, підручники зі слов’янськими в комплекті зі словниками, зокрема етимологічними, слов’янські збірники, слов’янське мовознавство, словотворення, матеріали міжнародних славістичних конференцій, славістичні щорічники, праслов’янські словники, нариси історії слов’янського літературознавства та мовознавства, різновид світу слов’янських мов, етногенез і топогенез слов’ян, нариси по діалектології, основи старослов’янської граматики у порівняному руслі мовами світу – матеріал для студентів наукового пізнання мовних азів.

Початком офіційного відзначення цього свята на державному рівні в нашій країні став Указ Президента України від 17 вересня 2004 року в якому підтримуючи ініціативу Національної академії наук України, громадських та релігійних організацій день 24 травня встановлено Днем слов’янської культури і писемності.

Відзначають цей день по-різному, зазвичай проходять заходи просвітницького і культурного характеру, науково-практичні конференції, зустрічі з читачами в бібліотеках, концерти і фестивалі, присвячені вшануванню української мови та культури.

Щиро вітаємо всіх з Днем слов’янської писемності й культури!

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday1304
mod_vvisit_counterYesterday3415
mod_vvisit_counterThis week11117
mod_vvisit_counterLast week6259
mod_vvisit_counterThis month29232
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4266342

We have: 15 guests online
Your IP: 18.225.255.134
Mozilla 5.0, 
Today: квіт. 26, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер