Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ЦІННІ ДАРУНКИ ДЛЯ МУДРИХ ЧИТАЧІВ
П'ятниця, 26 травня 2023, 12:55

25 травня до бібліотеки завітав відомий науковець Роман РАДОВИЧ і подарував до наших фондів монографічне дослідження «Поліське житло: культурно-генетичні витоки та еволюційні процеси». Книгу ще 2017 р. видав у Дрогобицькому видавництві «Коло» Інститут народознавства НАН України. Це підсумок дуже тривалої експедиційної та науково-пошукової роботи автора в музеях, бібліотеках і архівах (перші публікації автора датовані 1995 р.). У підсумковому дослідженні вчений, базуючись на археологічних, етнографічних, історичних, лінгвістичних та інших джерелах проаналізував історію розвитку житла на Поліссі – великому багатоетнічному регіоні, заселеному українцями, білорусами, поляками й росіянами. Еволюцію він простежує від найдавніших часів – палеоліту й неоліту, коли первісні мисливці й збирачі будували як тимчасові, так і тривкіші споруди. Саме тимчасовим будівлям автор присвячує окрему увагу, оскільки вони мали спільнослов’янські риси. Авторові вдалося виявити численні релікти давніх технік будівництва у різних частинах Полісся.

Загалом він аналізує розвиток окремих компонентів житла: планувальної структури, будівельних технік, конструкцій перекриття і покрівлі, системи опалення й освітлення, інтер’єру та ін. Всебічний аналіз різноманітних джерел дозволив Романові Радовичу зробити висновок: у будівельній культурі Полісся, принаймні від пізнього середньовіччя превалюють загальноукраїнські риси. Висновки ж білоруських і російських учених, які не залучали для порівняння традиційне житло інших регіонів України і стверджували, що особливості поліського будівництва можна характеризувати, як локальні чи міжетнічні, є хибними. Доіслідження може слугувати чудовим порівняльним і довідковим виданням для всіх, хто досліджує українську культуру.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday401
mod_vvisit_counterYesterday3415
mod_vvisit_counterThis week10214
mod_vvisit_counterLast week6259
mod_vvisit_counterThis month28329
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4265439

We have: 11 guests online
Your IP: 3.141.24.134
Mozilla 5.0, 
Today: квіт. 26, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер