Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Проголошення ОУН «Держава»
Понеділок, 28 грудня 2020, 14:01

24 грудня у читальній залі відділу україніки ЛОУНБ Українське національне середовище проголосило створення Організації української нації «Держава».

Незалежний національний ідеологічний проект ОУН «Держава» подав голова УНС Євген Салевич.

Він наголосив на проблемі організації українських організацій, які нечисленні, представлені переважно вождем і невеликим колом підтримки, не діяльні і не здатні до єднання в більшу національну силу.

Тому неорганізована нація програє вибори у власній державі, а неорганізований мільйонний майдан не спроможний довершити власні прагнення до змін та розбудови національної держави.

Нинішні НТШ, «Просвіта», ОУН є блідими копіями діяльного минулого.

Ми не чули, щоб НТШ піднімало питання про сучасний стан української нації.

Ми не чули, щоб «Просвіта» вела просвітницьку діяльність у напрямку проблем сучасного українського інформаційного світу.

Ми не бачимо, як ОУН веде тотальну боротьбу за наші національні інтереси.

Ми не бачимо твердинею Український храм, що мав би стояти на сторожі національних традицій, української ідентичности і віри.

Знаємо лише великих митрополита Андрея Шептицького і провідника ОУН Степана Бандеру.

Тому є потреба у сильній численній організації української нації задля розбудови національної держави, де ніщо не загрожуватиме розвитку нашої культури і процвітанню української ідентичности.

Тому ми у колі Українського національного середовища проголошуємо незалежний національний ідеологічний проект – Організація української нації «Держава».

Структура Організації матиме мале коло провідників, велике коло сприяння діяльности і контрольний орган – орган національної гідности.

Метою Організації буде відстоювання національних інтересів, пропаганда українських ідей, творення лідерів нації і національної сили.

Думки про потребу створення Організації висловили відомий громадський діяч Юрко Антоняк, кандидат фізико-математичних наук Богдан Калиняк, доктор технічних наук, професор Роман Базилевич, громадський діяч Анна Мармуляк, культурний діяч Руслан Сірий, відомий актор Роман Біль, поет Ігор Ясенівський, відомий дослідник давньої української літератури Павло Салевич. Привітав створення Організації голова Регіональної ради підприємців Львівщини Ростислав Сорока.

Привітання учасникам проголошення ОУН «Держава» надіслали також – завідувач кафедри економіки України, доктор економічних наук, професор, директор Інституту сталого розвитку НАН України Лідія Гринів, доктор економічних наук, професор Микола Одрехівський, відомий архітектор та політик, директор підприємства «Укрдизайнгруп» Ігор Кузьмак, генеральний директор «Заводу техніки, зв’язку і автоматики» Ігор Секелик, відомий художник Ігор Колісник, директор підприємства «Євротерм» Олег Подвірний.

Присутніми на заході також були співорганізатор фестивалю «Червона рута» Василь Петрина, учасник фольклорного гурту «Жива» Надія Іванців, директор підприємства «Медовий блюз» Андрій Лалак.