Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ЗБИРАЧ ДУХОВНИХ СКАРБІВ
Середа, 22 грудня 2021, 16:26

Організація української нації «Держава» та відділ україніки ЛОУНБ провели круглий стіл «Володимир Гнатюк і національна культура».

Привітав учасників круглого столу провідник ОУН «Держава», завідувач відділу україніки ЛОУНБ Євген Салевич. Він зазначив, що в Організації постійно йде мова про потребу піднесення нашої нації у питаннях національної організації, національної історії і національної традиції. Сьогоднішня ж розмова – про потребу піднесення слова нації і про подвижника, який це слово народне – першоджерело нашої культури - підняв як надзвичайний духовний скарб.

Доповідь про видатного українського етнографа, фольклориста, мовознавця, літературознавця, мистецтвознавця, перекладача та громадського діяча Володимира Гнатюка виголосила професор кафедри української фольклористики ім. акад. Ф.Колесси ЛНУ ім. І.Франка, доктор філологічних наук Ганна Сокіл. Учена розповіла про біографічні сторінки Володимира Гнатюка, який прожив лише 55 років, і його творчість на тлі повсякденного життя поневолених українців та в контексті стосунків з видатними постатями українського національного відродження к. ХІХ-поч. ХХ ст.: Іваном Франком, Олександром Колессою, Михайлом Драгомановим, Олександром Потебнею, Михайлом Грушевським. Наукова спадщина В. Гнатюка (а він є автором близько тисячі різних за жанром праць, із них – 20 томів з українського фольклору та етнографії), вражає і є нашою національною гордістю. Підсумком творчої праці видатного вченого, – зазначила доповідачка, – є: фундаментальне шеститомне видання етнографічних матеріалів з Угорської Руси, тритомне видання коломийок, двотомні видання колядок, щедрівок, байок, легенд, демонології, однотомні видання гаївок, народних оповідань та інших жанрів народної творчости.

Професор Г. Сокіл наголосила також на титанічній праці Володимира Гнатюка, як голови Етнографічної комісії НТШ, редактора «Етнографічного збірника» і «Літературно-наукового вістника».Оперний соліст Роман Ковальчук висловив жаль з приводу того, що українські народні танці і глибинний український фольклор, які зібрав Володимир Гнатюк, не стали основою для танців, які танцює українська молодь сьогодні: чужі ритми руйнують національну ідентичність молодих українців.

Голова асоціації підприємців Зіновій Бермес з ностальгією згадував колишні українські часи – часи ліричні, в яких жила душа народу, і на противагу тим часам говорив про нинішній час, коли українцям нав’язують чужі моделі розвитку.

Директор Львівської обласної Малої академії наук Іванна Бородчук висловила думку про потребу поширення збірника гаївок з мелодіями у записах Володимира Гнатюка в українських храмах, громадах, аби молоді українці виконували їх так, як колись.

Громадський діяч Юрко Антоняк говорив про потребу популяризації творчої спадщини В. Гнатюка і проблему оригінальних фольклорних матеріалів на різних творчих конкурсах, відзначивши, як виняток, всеукраїнський дитячо-юнацький фестиваль мистецтв «Сурми звитяги».

Участь у круглому столі, крім уже згаданих учасників, брали професор ЛНУ ім. І. Франка, завідувачка кафедри давньої історії України та архівознавства Ольга Щодра, дослідник давньої української літератури, директор «Інституту Слова» Павло Салевич, кандидат фізико-математичних наук Богдан Калиняк, підприємець і меценат Андрій Лалак, голова Фундації ім. Григорія Нудьги Анатолій Бурдейний,співробітник відділу україніки ЛОУНБ Мар’яна Москва та ін.