Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ЙДУЧИ ДО ЮВІЛЕЮ (продовження)
П'ятниця, 03 липня 2020, 13:03
2002-2006. Ремонтно-реставраційні роботи у великому читпльному залі

На момент організації бібліотеки 1940 р. вона, як згадувалося, отримала окреме приміщення колишнього палацу Більських (Бесядецьких). Це була цікава пам’ятка палацово-садибної архітектури ХVІІІ-ХІХ ст. в стилі барокко, яка зазнала багатьох перебудов, а в 30-ті рр. ХХ ст. була реконструйована. Однак палац не призначався під бібліотеку, а особливо – під нагромадження у сховищах, зокрема на 2 поверсі, величезної кількості літератури (на 1999 р. – 750 тис. прим.), що стало однією з причин аварійного стану. Як вказувалося у технічному висновку ПКБ 1972 р., «будівля розташована в заплаві річки Полтви, на сипких, заторфованих ґрунтах, які міняють свій об’єм при зміні вологості ґрунту, через що будівля весь час просідає». Ситуацію ускладнювало сусідство з Галицьким ринком, звідки під фундаменти потрапляли стічні води. Тому стіни, особливо з боку ринку, тріскали. В аварійному стані було перекриття під вестибюлем. У технічному висновку, який 1975 р., підготував інститут «Укржилремпроект», вказувалося на різке погіршення ситуації: «При геологічному обстеженні встановлено, що великий відсоток органічних решток (від 17-40%) у ґрунті розклався, що й стало причиною осідання ґрунту, а внаслідок цього утворилися порожнини під бетонною підлогою, яка примикає до бетонних стовпів, що підтримують склепіння. За наявності великого навантаження від книгосховища (що перевищує нормативні навантаження) і витворених порожнин під підлогою в районі стовпів стався відрив від склепінь. Цегляні склепіння в цей час дали деформацію стиснення і перебувають у аварійному стані».

З огляду на брак коштів масштабні реконструкційні праці, запропоновані інститутом, не були здійснені в повному обсягові. На початку 2000 р. Управління держнаглядохоронпраці винесло припис, за яким «з 27 січня заборонено перебування працівників і відвідувачів у приміщенні на пл. Галицькій, 10». Бібліотекарі підготували фонди до перевезення. Взамін Львівська облдержадміністрація (голова С. Сенчук) 16.05.2000 р. надала бібліотеці в оренду нежитлові приміщення у будинку № 13 на просп. Шевченка. На ремонт цього будинку виділили 150 тис. грн. Однак з огляду на його архітектурну цінність (кол. Міське казино за проектом Вєжбинського й Покутинського спорудили 1868-1872 рр.), будівлю потрібно було реставрувати, відновивши бодай основні конструктивні елементи, спотворені через тривале користування компартійними структурами. Наприклад, головна бальна зала була переобладнана під лекційний зал, її вікна зі східного боку замуровані, паркет знищений. Оскільки в будівлі на просп. Шевченка на той час перебували різноманітні партії і громадські організації (НРУ, Львівський комітет захисту прав громадян, ОУН-УПА, УНСО, ТРК «Милосердя і час», ЛОО «Ідеаліст України», «Патріот України», політв’язнів і репресованих, Асоціація вільних профспілок), їх відселення супроводжувалося конфліктами, сутичками, судами й тривало досить довго. Частина співробітників певний час.працювали в приміщенні мистецького відділу, далі в кількох «відвойованих» кімнатах на просп. Шевченка. Обслуговування читачів бібліотека відновила 19 квітня 2001 р. Однак ремонт сховищ, великого читального залу, окремих кімнат, виготовлення стелажів, меблів тривали не один рік. Великий читальний зал розпочав роботу 2008 р.

2002-2006. Ремонтно-реставраційні роботи у великому читпльному залі
2002-2006. Ремонтно-реставраційні роботи у великому читпльному залі
2002. Ремонт у відділі комплектування
2000. Каталоги й фонди, переміщені з пл. Галицької
2004. Подвір’я під час ремонту
 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday1710
mod_vvisit_counterYesterday635
mod_vvisit_counterThis week4744
mod_vvisit_counterLast week7079
mod_vvisit_counterThis month16600
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4253710

We have: 15 guests online
Your IP: 18.219.224.103
Mozilla 5.0, 
Today: квіт. 19, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер