Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

До Дня незалежності Польщі
Четвер, 11 листопада 2021, 15:03

До Дня незалежності Польщі відділ літератури іноземними мовами імені Омеляна Масляка представляє книжково-ілюстративну виставку, де можна почерпнути інформацію про історію польського народу, його культуру і природу його земель, про великий вибух 1914-1918 рр., про Листопадове повстання і його незвичайні постаті, про творців польської незалежності, про Варшавське повстання, про Гібралтар і Катинь, про загиблих під Смоленськом, про найвидатніших польських письменників, про Кароля Войтилу та про поляків, які змінили світ. Виставкову літературу можна замовити за тел.: 255-36-27.

11 листопада у зв’язку зі здобуттям незалежності на вулицях усіх польських міст панувала ейфорія. Утім, національним святом день 11 листопада був проголошений законом лише у квітні 1937 року. У роки фашистської окупації його офіційне святкування, так само як і відзначення інших державних польських свят, було неможливим. У 1945 році нова влада святом відродження Польщі проголосила день 22 липня – дату підписання маніфесту Польського комітету національного визволення. Свято 11 листопада було відновлене сеймом у 1989 році, ще за часів ПНР. Нині День 11 листопада є головним національним святом Польщі. Цей день є у Польщі вихідним. Урочистості проходять у всіх польських містах. На вулицях міст зазвичай можна побачити прапори, фаєри, паради... Зрозуміло, що головні святкові заходи за участю вищих керівників держави відбуваються у Варшаві – на площі Юзефа Пілсудського перед могилою Невідомого солдата. Відзначається воно й в усіх дипломатичних представництвах Польщі, у тому числі й в Україні. Цікаво, що у Варшаві з нагоди незалежності України 24 серпня вшанують пам’ять старшин і воїнів Армії Української Народної Республіки. Чому саме 11 листопада вважається Днем відродження Польщі? На це питання дещо жартівливо відповів маршал Юзеф Пілсудський, польський політик, завдяки якому Польща значною мірою завдячує свободу: "Пані і панове, в 1918 році — просто як в легіонерські пісні — раптом Польща відродилась». Ця жартівлива цитата вказує на два важливих моменти. По-перше, 11 листопада — дата умовна. Безумовно, це був винятково важливий день для польської незалежності, проте державу за один день не відновиш, потрібен час. І друге: у цитаті згадується про польські легіони — військові формування, які брали участь в Першій світовій війні під командуванням Пілсудського. Насправді, щоб Польща відродилася 11 листопада, легіонери боролися багато років. І, звісно, що польська держава відродилась завдяки волі всього польського народу.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday2679
mod_vvisit_counterYesterday983
mod_vvisit_counterThis week9077
mod_vvisit_counterLast week6259
mod_vvisit_counterThis month27192
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4264302

We have: 13 guests online
Your IP: 3.141.100.120
Mozilla 5.0, 
Today: квіт. 25, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер