Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

«З любов’ю до жінок»
Вівторок, 08 березня 2022, 10:15

Навіть у час війни варто згадати про жінку не лише в побуті, але й в літературі. Відділ літератури іноземними мовами імені Омеляна Масляка з нагоди Міжнародного жіночого дня підготував книжкову виставку мовами світу, присвячену образу жінок у літературі «З любов’ю до жінок».

Долю жінки в суспільстві описувало багато митців, серед яких такі письменниці як Емілі та Шарлотта Бронте, які відкривають експозицію. Емілі була середньою із трьох сестер Бронте, яка публікувалася під псевдонімом Елліс Белл. За своє коротке життя опублікувала тільки збірку поезій зі своїми сестрами: «Поезії Каррер, Елліс та Ектон Белл» та роман «Буремний перевал», завдяки якому стала значною постаттю в англійській літературі. Твори Шарлотти містять автобіографічні алюзії, емансипаційні погляди, однак антиклерикальних настроїв не містять. Сучасне ілюстраційне, хоч і в м’якій палітурці, фондове видання збірки оповідань яскравого представника так званого «втраченого покоління» Френсіса Скотта Фіцджеральда «Всі ці сумні юнаки», вперше опубліковане в лютому 1926 року видавництвом Scribner's, складається із 9 оповідань, що вийшли друком незалежно один від одного в різних часописах з 1922 по 1926 роки, також надзвичайно правдиво змальовує роль жінки в тогочасному суспільстві. Роман «Прекрасні та приречені» Фіцджеральда зробив автора надзвичайно популярним, його почали цитувати як «філософа спокусниць» та брати інтерв'ю, як правило, ототожнюючи з героями його романів та новел. До уваги користувачів це фондове видання письменника у м’якій палітурці, ілюстроване та з досить чітким і зручним для читання шрифтом як і «Великий Гетсбі», «Оповіді джазової доби», «Лагідна ніч» та багато інших.

«Маленька принцеса» – роман для дітей англійської письменниці Френсіс Элізи Бьорнетт. Саме він увійшов у Топ-100 дитячих книг, які рекомендуються для шкіл. Для дорослих жінок пропонуємо найвідоміший роман англійського письменника Девіда Лоуренса «Коханець леді Чаттерлей». Англійський дипломат, більш відомий у світі як прозаїк, драматург і літературний критик Вільям Сомерсет Моем представлений на виставці романом «Розмальована вуаль» – історія розгульного життя молодої дівчини Кітті Фейн.

Для шанувальників поезії експонуються вірші, що оспівують жінку в «Збірці поезій про кохання». Ліричні твори, зокрема й жіноча тема, німецького поета і прозаїка епохи романтизму Барона Йозефа Карла Бенедикта фон Айхендорфа були покладені на музику близько 5000 разів. На експозиції є також і багато польських поетичних збірок різних авторів, зокрема «Еротика» Єжи Гарасимовича.

А збірка оповідань «Скриня Касильди чи спогади з дівочих років» складається з уривків із щоденників панянок. Найстаріші — з кінця 18 століття, наймолодші — з початку 20 століття. Сповнені щирості в описі навколишнього світу та емоцій, дівочі нотатки переносять читача в давнину, іншу ментальність і часто щиро розважальні. Виставкове видання польської письменниці та есеїстки Ганни Мушинської-Гоффманнової «Йоанна моє світло» – розповідь про Йоанну Грудзінську, польську дружину великого князя Константина. Польський письменник і поет єврейського походження Кальман Сегал представлений на виставковому стенді романом «Любов у сутінках», де автор торкається автобіографічних тем і показує специфіку життя польсько-єврейсько-українського пограниччя. Колоритні жіночі вдачі фігурують у романі Юзефа Ігнатія Крашевського «Сусіди», де висвітлюється тема сімейної суперечки та помсти за фактично зовсім неважливі справи.

Антологія лужицької поезії може зацікавити студентів слов’янської філології ЛНУ імені Івана Франка. «Слова в коханні» — новела французького письменника Гі де Мопассана, в якій через вигадане листування чоловіка і жінки показана роль слів у передачі почуттів, розглядається проблема психологічної невідповідності двох фізично близьких людей. Непересічні жіночі образи описані у творах Мішеля Манолла «Трістан та Ізольда», Александра Дюма «Три мушкетери», Олдріджа Шулера «Інкогніто», Юзефа Томана «Дон Жуан», і звісно що в «Щоденнику Джокамо Казанови». Читання зосереджує, відволікає від небажаних проблем, примушує аналізувати, мислити, робити висновки. Тож, запрошуємо до книгозбірні на вул. Мулярську, 2а (тел. Для довідок: 255-36-27).

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday363
mod_vvisit_counterYesterday1559
mod_vvisit_counterThis week11735
mod_vvisit_counterLast week6259
mod_vvisit_counterThis month29850
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4266960

We have: 19 guests online
Your IP: 18.226.169.94
Mozilla 5.0, 
Today: квіт. 27, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер