Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Герої не вмирають. До Дня Гідності та Свободи
Понеділок, 21 листопада 2022, 15:16

Дев’ять років тому, 21 листопада 2013 р., розпочався Євромайдан. З цієї оказії в великій читальній залі бібліотеки відкрилася виставка «Герої не вмирають. До Дня Гідності та Свободи».

Народні виступи, які згодом переросли в Революцію гідності, започаткували київські студенти, що вийшли на Майдан Незалежності на знак протесту проти рішення адміністрації президента В. Януковича припинити переговори з Європейською комісією про асоціацію України з Європейським Союзом. Студентські виступи були спонтанними, їхні учасники не пов’язували себе з жодним політичним угрупованням і мали на меті лише продемонструвати, що українська молодь бажає бачити свою країну в ЄС. 30 листопада міліція брутально розігнала студентський мітинг. Це викликало всенародне обурення, за деякими підрахунками, 1 грудня 2013 р. в акціях протесту проти дій адміністрації Януковича взяло участь до півмільйона осіб. Євромайдан пройшов дві фази: так зв. карнавальну і ескалації насильства (19 січня – 21 лютого 2013 р.). Наслідком була втеча президента В. Януковича до Росії, прихід до влади політичної опозиції, а невдовзі – російсько-українська війна.

Існує різнобій оцінок Євромайдану – насамперед, чи була це революція? Але говорячи про значення Євромайдану, неможливо не зауважити принаймні одну важливу річ. Євромайдан перервав еволюцію незалежної України в автократичну державу – на взір інших країн членів СНД. Україна відбулася як демократична держава – в контексті СНД випадок поки унікальний – що, з іншого боку, зблизило нашу країну з Європейським Союзом. Це викликало велике занепокоєння на Росії і особисто в її президента В. Путіна, який в 2014 р. розпочав військову агресію проти нашої країни. У травні 2018 р. президент П. Порошенко підписав указ про остаточне припинення участі України у статутних органах СНД, 28 лютого 2022 р. адміністрація президента В. Зеленського подала на розгляд ЄС заяву про вступ в ЄС, а 23 червня Україна отримала статус кандидата в члени ЄС.

На виставці представлена також література про перший «помаранчевий» Майдан 2004 р. Два Майдани зближують, безумовно, настрої людей, святкова атмосфера всенародної солідарності і братання. На Майдан приходили дуже різні люди, зі своїми дуже різними смаками і сподіваннями. Хоч другий Майдан не мав виразного ідеологічного обличчя. Але, всупереч цьому, ніколи раніше, мабуть, українці та українки не були такі згуртовані, доброзичливі одне до одного, як під час обох Майданів.

Тож запрошуємо оглянути нашу виставку.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday2566
mod_vvisit_counterYesterday983
mod_vvisit_counterThis week8964
mod_vvisit_counterLast week6259
mod_vvisit_counterThis month27079
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4264189

We have: 15 guests online
Your IP: 3.144.233.150
Mozilla 5.0, 
Today: квіт. 25, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер