Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Книжково-ілюстративні виставки у відділі мистецької літератури
П'ятниця, 17 лютого 2023, 12:34

16 лютого у відділі мистецької літератури відбулась музична подорож книжково-ілюстративними виставками «Композитор трагічної волі» до 135-річчя від дня народження українського композитора, піаніста, музикознавця Василя Барвінського (1888-1963) та «Живі традиції митця» до 85-річчя від дня народження українського диригента Стефана Турчака (1938-1988).

Завідувач відділу Надія Письменна розпочала захід з перегляду літератури і наголосила, де можна збагатитися інформацією про митців.

Музична культура України XX століття славиться відомими іменами, серед яких належне місце посідає композитор, піаніст, диригент, педагог, музичний критик, активний організатор музичного життя Василь Барвінський. До історії української музичної культури він увійшов, передусім, як автор музики для фортепіано, активно працював у жанрі камерно-інструментального ансамблю в Україні. Окрему групу становлять вокально-симфонічні твори, хорова музика, солоспіви. Нині все частіше звучить музика В. Барвінського з концертної естради. Чималою є й музично-публіцистична спадщина, перейнята пафосом захисту національної музичної культури.

До плеяди провідних майстрів українського музично-театрального мистецтва належить Сергій Турчак, який протягом 25 років був уособленням і безперечною вершиною національного диригентського мистецтва. Його виступи вражали масштабністю таланту, глибиною трактувань виконуваних творів, самобутністю інтерпретацій. Діапазон творчої діяльності був надзвичайно широкий – оперний, симфонічний і балетний диригент, чудовий хормейстер і знавець секретів оперного співу.

Завершився захід прослуховуванням музичних творів Василя Барвінського.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday301
mod_vvisit_counterYesterday2125
mod_vvisit_counterThis week5460
mod_vvisit_counterLast week7079
mod_vvisit_counterThis month17316
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4254426

We have: 21 guests online
Your IP: 18.118.9.7
Mozilla 5.0, 
Today: квіт. 20, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер