Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Поетичний вечір Євгена Салевича
Понеділок, 21 жовтня 2019, 11:09

18 жовтня у великій читальній залі відбувся поетичний вечір, присвячений 60-річчю від дня народження поета, краєзнавця, голови громадської організації «Українське національне середовище» Євгена Салевича. На захід завітали близькі друзі та однодумці автора. Першим привітав ювіляра директор бібліотеки Іван Сварник, який розповів про своє знайомство з Євгеном Салевичем і його діяльність: «Те середовище, яке тоді створили, називалося українське національне середовище філософів і митців. Усіх їх об’єднувало те, що вони могли дискутувати, прилюдно виступати, могли висувати якісь незвичайні ідеї. І Євген весь час нас спонукав і скеровував до цього».

Відомий український перекладач, письменник, викладач, філолог-класик Андрій Содомора торкнувся теми відмінностей між поезією сьогодення і поезією давніх часів. Заслужений артист України Роман Біль продекламував поезії «Ковзанка» та «Руйнація» з творчого доробку ювіляра. Поет, філософ Богдан Чепурко зазначив, що Євген Салевич є надзвичайно душевною людиною, побажав ювілянту многая літ, натхнення у творчості та залишатись таким, яким він є, і ще «такішим».

Родзинкою вечора став виступ синочка Святослава, який прочитав два вірші зі збірки батька, та виступ дружини Наталії, яка продекламувала вірш «Мрія» у поєднанні з власною хореографічною композицією. У залі панувала атмосфера справжнього свята. Пан Салевич читав вірші, сповнені ліризму, високої інтелектуальної експресії, розповідав історії їхньої появи.

З нагоди ювілею бажаємо автору творчого довголіття, міцного здоров’я та більше таких зустрічей у колі друзів та однодумців, які люблять і шанують поетичне слово.