Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

«Організація української нації: Степан Бандера»
Вівторок, 17 грудня 2019, 15:34

Під такою назвою у у читальній залі відділу україніки відбувся круглий стіл. Вітальне слово до учасників зібрання виголосив директор бібліотеки Іван Сварник, який підкреслив символічність постаті Степана Бандери для всіх українських патріотів, а також наголосив, що пластун Бандера відмовився від іспиту в Пласті через те, що організовував аматорський театр у рідному селі. Активними культурними й громадськими діячами були Роман Шухевич, Євген Коновалець та ін.

Завідувач відділу україніки Євген Салевич наголосив на проблемах неструктурованості, неорганізованості української нації. Він назвав провідника ОУН Степана Бандеру найвизначнішим організатором української нації і висловив думку про потребу вчитися у нього творенню організованої національної сили XXI ст.

Головне слово мав громадсько-політичний діяч, дослідник визвольного руху Ярослав Сватко. Він розповів про тривалий шлях становлення ОУН – від діяльності Євгена Коновальця до проголошення у 1941 році Української держави під проводом Степана Бандери. Прозвучали світоглядні твердження дослідника життя і діяльності провідника ОУН: найвища цінність для українського націоналіста – українська держава; у боротьбі за державність має бути одна політична сила, а не отаманщина; ціна держави – завжди кров і люди, здатні віддати за неї життя, люди віри і месіанства; ліберали не можуть бути державотворцями, тільки – націоналісти; результат в організації нації може дати реальна праця політичної сили з представниками різних верств українського суспільства.

Історик, громадсько-політичний діяч Всеволод Іськів акцентував увагу на проблемах сучасного націоналізму: спроби творити національну силу на основі партії «Свобода» та інших політичних сил, ліберальне керівництво Майдану і виявлення націоналізму на межі спротиву і вогню, а також, що націоналізм не працює в контексті національної ідеї, використання ідеології при відсутності моральних засад націоналістів і відсутність націоналістів дії.

У дискусії з питань організації нації і національного майбутнього брали участь кандидат філософських наук Зіновій Тіменник, лідер НРУ Михайло Баляс, відомий архітектор Микола Обідняк, член Львівського відділення Спілки офіцерів, підполковник Роман Кутний та інші.

Ілюстрацією круглого столу була книжкова виставка «Степан Бандера – творець нової епохи. До 110-ї річниці від дня народження ідеолога і теоретика українського націоналізму, голови проводу ОУН», яку організували працівники відділу україніки.