Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Пісні волі
П'ятниця, 03 січня 2020, 16:07

24 грудня в читальній залі відділу україніки відбулася презентація унікального збірника « Пісні волі» - віршованих та пісенних творів періоду визвольних змагань українського народу за свою державність і соборність, створеного в умовах збройної боротьби УПА.

Вступне слово виголосив директор бібліотеки історик Іван Сварник, який підкреслив, що повстанська пісня, як і спадщина УСС, відігравала величезну роль у збереженні не лише національної ідентичности, але й духу непокори тоталітарному режимові. Її повернення в культурний обіг особливо актуальне під час нинішньої війни за незалежність.

Представив видання Волинської організації «Меморіал» і його видавців завідувач відділу україніки Євген Салевич. Він наголосив на потребі організації національного виховання молоді на патріотичній пісні від заходів в освіті і культурі до національних фестивалів української патріотичної пісні.

Вів презентацію відомий громадський діяч Юрій Антоняк.Він подав видання збірника у контексті подвижницької праці видавців та проведення в країні фестивалю «Сурми звитяги»

Про історію рукопису і його видання, про людей, причетних до реалізації видавничого проекту говорив художній редактор збірника Олександр Жук.

Голова Львівської організації «Меморіал» Роман Гунда» зазначив, що рукописи не раз горять і наше щастя, що «Пісні волі» дійшли до нас і не були знищені в архівах КГБ і висловив побажання щоби тексти збірника представити на сайті періодичного видання «Визвольна боротьба».

Голова «Громадського комітету для вшанування українських героїв» Олександр Ворона порадив видавцям не передавати рукопис жодному з музеїв, а дочекатися створення музею УПА.

 

Кандидат фізико-математичних наук Богдан Калиняк порадив причетним до видання збірника організувати збір мелодій до його текстів і перевидати збірник пісень з нотами.

Кандидат філософських наук Зіновій Тіменник акцентував увагу присутніх на важливості організації подібних презентацій в університетах і публікації статей про збірник « Пісні волі»

Відомий скульптор Василь Гурмак говорив про дизайн видання і висловив побажання перевидати його з графічними роботами відомого художника члена ОУН, воїна УПА Ніла Хасевича.

Відомий архітектор Микола Обідняк розвинув тему популяризації «Пісень волі» серед молоді.

Голова комісії з питань культури Громадської ради при ЛОДА Марія Христинич висловила вдячність відділу україніки за організацію низки патріотичних заходів і закликала видавців брати активну участь у державних конкурсах з видання книг.

У питаннях до видавців і дискусії присутні торкнулися різних сторін проблеми щодо ролі української патріотичної пісні у творенні молодої нації.