Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Українська повстанська армія: полковник Василь Левкович
Понеділок, 10 лютого 2020, 15:07

6 лютого у відділі україніки відбувся круглий стіл, присвячений 100-річчю від дня народження полковника УПА Василя Левковича.

Вів засідання круглого столу з вшанування українського військового діяча, лицаря Золотого Хреста Бойової Заслуги завідувач відділу україніки Євген Салевич Він висловив думку про те, як нам не раз далеко до видатних діячів нашого минулого – організаторів діяльності «Просвіти», організаторів української нації – ОУН Степана Бандери.

Головне слово на круглому столі виголосив відомий історик Іван Сварник. Він коротко висвітлив життєвий і бойовий шлях Василя Левковича, детально зупинившись на маловідомій сторінці – бою повстанців з карателями 1944 р. в с. Рожджалів. Історик підкреслив, що командувач ВО «Буг», потрапивши в полон, не видав жодного з побратимів і був одним із небагатьох, хто відбув усі 25 років тюрем і таборів, але не зламався, не попросив помилування. Він завжди підкреслював, що був не бандитом, а військовополоненим. Бог винагородив його стійкість і дав побачити омріяну незалежність України.

Історик і письменник, кубанський козак Дмитро Білий говорив про побратимів Василя Левковича на всій території боротьби УПА за самостійну Українську державу і, зокрема, на Донбасі.

Громадський діяч Юрій Антоняк розповів про особисті зустрічі з полковником Василем Левковичем, про прощання з героєм з показом сумної події на відео і про внука, який дуже схожий на славного діда.

Зворушливим був виступ Івана Хіта – сина загиблого воїна УПА, чий батько воював разом з Василем Левковичем.

У розмові про полковника УПА Василя Левковича брали участь вчені і громадські діячі Богдан Калиняк, Роман Базилевич, Михайло Баляс, Микола Обідняк, Зіновій Тіменник та інші.

На завершення круглого столу з вшанування видатного українського військового діяча отець Михайло Греділь представив свій фільм про молодих героїв з яких починалася славна історія ОУН – фільм « Незламні» про напад бойовиків на пошту в Городку.

Круглий стіл ілюстровано книжковою виставкою «Василь Левкович – український військовий діяч, полковник Української повстанської армії, командир військової округи УПА «Буг», лицар Золотого Хреста Бойової Заслуги».