Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Видатні діячі української історії: Володимир Сінгалевич
Понеділок, 03 лютого 2020, 14:45

30 січня у відділі україніки відбувся круглий стіл, присвячений видатному діячеві в історії нашого народу часів ЗУНР Володимирові Сінгалевичу з нагоди 145-ї річниці від дня його народження.

Головне слово про українського правника, політика, державного діяча виголосив завідувач відділу україніки Євген Салевич. Він подав історію життя і діяльності у контексті потреби пошанування видатної особистості і проблеми наявності джерел – статей і книг, документального кіно. Один перелік біографічних даних Володимира Сінгалевича є надзвичайно промовистим: народився у сім’ї священника, здобув освіту правника у Львівському університеті, був суддею у судах Камінки-Струмилової, Перемишлян, Глинян, діяч Української національно-демократичної партії, посол до австрійської Державної ради, під час першої світової війни – заступник голови Бойової управи УСС, один з організаторів підготовки Листопадового зриву, організатор встановлення української влади на Стрийщині та сусідніх повітах, член Української національної ради ЗУНР, дипломатичний представник ЗОУНР У Відні, уповноважений у справах фінансів, торгівлі й промислу, уповноважений у внутрішніх справах екзильного уряду Є. Петрушевича, директор Земельного банку у Львові, член-співзасновник Українського католицького союзу.

Доповідачі на круглому столі розкрили різні сторони життя і діяльності Володимира Сінгалевича.

Професор кафедри обліку і аудиту Львівського національного університету Володимир Швець змалював постать видатного діяча на тлі функціонування Земельного банку у Львові. Він говорив про засновників банку і передусім митрополита Андрея Шептицького, про організацію діяльності банку і його потугу серед австрійських банків, участь банку у підтримці українців в Галичині і цілому світі, ведення бухгалтерії українською мовою, про історію банку в 1930-1939 рр., коли директором був Володимир Сінгалевич.

Громадський діяч Юрій Антоняк докладніше розповів про діяльність Володимира Сінгалевича в організації української влади на Стрийщині і сусідніх повітах в час ЗУНР.

Голова товариства «Опілля» Василь Лаба говорив про батька Володимира Сінгалевича - греко-католицького священника Якова Сінгалевича, який служив і поширював просвіту серед українців у селах Романові, Підгородище, містечку Бібрці, про загублений щоденник Володимира, про його племінника - відомого бандуриста Юрія Сінгалевича.

Вчений Богдан Калиняк наголосив на актуальності вшанування діячів української історії, зокрема, історії економічних і господарських стосунків і на потребі робити аналіз минулого з залученням молоді, студентів та вчителів.

Архітектор Микола Обідняк говорив про пасіонарність діячів української історії за митрополита Андрея Шептицького. Він висловив думки про поширення інформації про визначні дати і поминання уродин діячів у храмі.

У дискусії громадські діячі і підприємці Михайло Баляс і Зіновій Бокійчук, філософ Віктор Маринюк поставили питання про проекцію заходів на сьогодення і про потребу зміни історичної парадигми національного розвитку.

На завершення круглого столу Євген Салевич сказав, що боронити свою націю актуально завжди, а життя і діяльність Володимира Сінгалевича будуть належно пошановані і продовжені пасіонарними нащадками.

Круглий стіл проілюстровано книжковою виставкою відділу україніки «Володимир Сінгалевич – український правник, політик, державний діяч, директор Земельного банку у Львові»