Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

«Поміж гострі кулі до свободи»
Середа, 22 січня 2020, 11:02

17 січня у великій читальній залі відбулася презентація книги спогадів незламного борця за волю України, вояка дивізії «Галичина», командира Самообороного кущового відділу УПА, багаторічного в’язня таборів ГУЛАГу Романа Шумського «Поміж гострі кулі до свободи», який відійшов у вічність в серпні 2019 року. З вступним словом до гостей звернувся директор бібліотеки Іван Сварник: «Нова книжка є надзвичайно актуальна. Людина, про яку йдеться, – Роман Шумський – це патріот, який віддав своє життя за волю України. У книзі зібрано величезний масив фотографічної інформації, зображено людей з різних сфер діяльності, але всі вони так чи інакше долучилися до боротьби за незалежність України».

Історик Всеволод Іськів поділився спогадами про багаторічну дружбу з Романом Шумським, розповів про життєвий шлях, громадсько-політичну діяльність автора і наголосив, що у цьому чоловікові була незламна воля, велика жертовність і відданість нації в ті часи, коли суверенність України була лише сокровенною мрією, яку навіть вголос не завжди можна було висловити.

Згадали у своїх виступах про борця і друзі-побратими з Братства та Резерву дивізії «Галичина» і Братства УПА Микола Посівнич, Ігор Іваньков, упорядник Юрій Дацько та родина пана Романа.

Цікавим доповненням заходу став показ уривків з фільму про життя Романа Шумського, його спогади про криваві бої під Львовом у 1944-му, про службу в Українській повстанській армії та радянські табори.