Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ПРОБЛЕМИ ІДЕНТИЧНОСТІ ЛЬВОВА
Вівторок, 27 жовтня 2020, 15:23

22 жовтня відділ україніки ЛОУНБ провів круглий стіл на тему «Український П’ємонт: проблеми ідентичності Львова».

У вступному слові завідувач відділу україніки Євген Салевич наголосив на проблемі руйнування національної і культурної ідентичності міста, яке покликане відігравати головну роль в творенні і обороні української національної держави і застеріг українську владу, що при відповідній міграції можуть початися незворотні процеси руйнування ідентичності української нації і руйнування ідентичності українського міста Львова.

Історик Іван Сварник подав розгорнуту картину давньої історії Львова, який протягом століть мав руський (український), німецький, польський, згодом австрійський характер. Вже в к. ХІХ ст. знаний польський політик зауважив, що у Львові «мало русинів, але багато Руси». А Михайло Грушевський, високо оцінюючи роль української інтелігенції у формуванні української нації, слушно назвав наше місто «українським П’ємонтом», вважаючи, що саме звідси українська ідея пошириться й на Велику Україну. Серед тих, хто формував таке обличчя Львова – Іван Франко («син народа, що вгору йде»), Михайло Грушевський, Андрей Шептицький.

Громадсько-політичний і державний діяч, історик Олег Синютка висловив думки про потребу завжди мати український погляд на історію, мати українську владну позицію і українську політичну волю у стосунках з сусідами,зокрема, поляками, не пропускати антиукраїнських випадів і не рекламувати ідею «відкритого Львова», а експортувати українські національні традиції.

Громадсько-політичний діяч, архітектор Ігор Кузьмак говорив про знищені потужні наукові центри міста, знищені наукові і промислові ідентичності. Він подав картину нищення окремих пам’яток культури і цілих кварталів, руйнування традицій, які відбиті в архітектурі і тримають Львів і поклав всю відповідальність за збереженість архітектурної спадщини на чинного голову міста.

Доктор мистецтвознавства, професор Орест Голубець акцентував увагу учасників круглого столу на своєрідній енергетиці Львова, яка увібрала впродовж історії багато прийшлих ідентичностей і завжди залишалася середовищем українського національного відродження, але сучасна відкритість міста для нищення автентичних українців – загрозлива.

У дискусії з проблем української національної і культурної ідентичності міста прийняли участь відомий архітектор Микола Обідняк, громадсько-політичний діяч, голова КУН, правник Іван Василишин, громадсько-політичний діяч, голова ОУН,архітектор Василь Петрик, громадський діячі Юрій Антоняк,Василь Попович та інші.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday929
mod_vvisit_counterYesterday590
mod_vvisit_counterThis week5579
mod_vvisit_counterLast week5780
mod_vvisit_counterThis month32433
mod_vvisit_counterLast month29400
mod_vvisit_counterAll days4233911

We have: 18 guests online
Your IP: 3.93.59.171
 , 
Today: бер. 28, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер