Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Історична тяглість українського державотворення
П'ятниця, 01 липня 2022, 13:11

Провідне коло ОУН «Держава» та відділ україніки ЛОУНБ провели круглий стіл, присвячений 81-ій річниці від дня проголошення Акта відновлення Української держави та 115-ї річниці від дня народження Романа Шухевича. У вступному слові представник ОУН «Держава», завідувач відділу україніки Євген Салевич прочитав текст Акта відновлення Української держави і висловив думки про три контексти обговорення славної сторінки української історії. Перший. Проголошення відновлення Української держави 30 червня 1941 року – продовження історичної тяглости державотворення давньої державної нації у нових поколіннях українців. Другий. Сильна національна державотворча організація була, є і завжди буде основою творення сильної Української держави – як свого часу Організація українських націоналістів Степана Бандери. Третій. Українська військова еліта в історії і стан воїна в українській нації – потужний чинник державотворчих процесів. Є символічним те, що головнокомандувач Української повстанської армії Роман Шухевич народився саме 30 червня і в уряді відновленої Української держави був призначений заступником міністра з військових справ.

Директор ЛОУНБ, історик Іван Сварник підкреслив тяглість державотворчих процесів у ХХ ст., роль ОУН у цих процесах. Він заявив, що 30 червня у Львові ми повинні відзначати не лише в роки ювілеїв, а щороку, бо це свято слугує вихованню в суспільстві не лише державницької позиції, але й гордості за свою націю, за її діячів, які не вагалися відверто заявляти про свою позицію у часи смертельної небезпеки.

Доктор історичних наук Ігор Гаврилів назвав проблемні питання сприйняття Акта відновлення Української держави в стані українських націоналістичних організацій того часу і торкнувся обговорення і сприйняття історичної події в сучасних наукових колах.

Кандидат історичних наук, дослідник українського визвольного руху, голова Львівської організації КУН Микола Посівнич говорив про ОУН як про найкращий український проект в історії, про світоглядні погляди провідника Степана Бандери на організацію діяльності – ідея, кадри і чин і про те, що без Акта відновлення Української держави не була б створена УПА.

Кандидат філософських наук Віктор Маринюк зазначив, що приречений на поразку український визвольний рух творив прийдешнє і воював за прийдешнє. Байдужий Захід не розуміє як можна творити щастя нації на крові героїв і героїзації минулого. Вчений підсумував власний виступ думкою про потребу мілітарного виховання молодих українців.

Учасники круглого столу громадські і культурні діячі Юрко Антоняк, Ігор Данилиха, Іван Слободян, Іван Гавалюк, Андрій Левик говорили про героїчний чин відновлення Української держави в безнадійних обставинах, про ідеально продумане і здійснене проголошення Акта, про потребу геополітичної визначеності України і проблеми відстоювання української національної історичної правди в українському суспільстві та в науковому світі.