Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Українська військова еліта в історії
П'ятниця, 23 вересня 2022, 13:18

Провідне коло Організації української нації «Держава», Українське національне середовище та відділ україніки ЛОУНБ провели круглий стіл «Українська військова еліта в історії: Вітовський, Коновалець, Шухевич…».

У вступному слові представник ОУН «Держава», завідувач відділу україніки Євген Салевич визначив головну тему заходу – пошанувати славні постаті української військової еліти в історії і підняти питання про її місце і роль в обороні і розбудові міцної нації і міцної національної держави у наш час. Він висловив світоглядні думки про еліту як провідну національну верству, провідну силу, відповідальну за долю своєї нації. Присутність еліти надзвичайно важлива в усіх сферах національного буття. Сила військової еліти у її відповідному зв’язку з політичною елітою. У порозумінні національних еліт твориться могутня національна держава. Могутні світові держави мають потужні військові еліти і оборонно-промислові комплекси і відіграють відповідно визначальну роль в розвитку світової цивілізації. Тому українській державі потрібен привілейований стан військової еліти і її визначальний вплив на процеси державотворення.

Відомі українські історики Іван Хома, Іван Сварник, Володимир Муравський, Петро Шкраб’юк та Ігор Гаврилів виголосили ґрунтовні промови про шляхи становлення і боротьби за українську самостійну державу знакових представників української військової еліти Євгена Коновальця, Дмитра Вітовського та Романа Шухевича у контексті історії Українських січових стрільців, Української військової організації та Організації українських націоналістів. Українська нація ніколи в історії не була остаточно переможеною. Ніколи в українській історії не переставали народжуватися воїни і творитися національні військові еліти.

Участь в обговоренні теми круглого столу, окрім уже згадуваних учасників, брали громадські діячі Юрко Антоняк, Ігор Кузьмак, Зіновій Бокійчук, Зіновій Бермес, дослідник давньої української літератури, директор «Інституту Слова» Павло Салевич, директор видавництва «Каменяр» Дмитро Сапіга, редактор журналу «Наша спадщина» Андрій Левик, професор фольклористики Ганна Сокіл, культурний діяч Руслан Сірий, лікар Ірена Фільц, поет Григорій Чопик, архітектор Микола Обідняк,завідувач читального залу ЛОУНБ Ольга Вахула, провідний бібліотекар відділу україніки Галина Москович та інші.

Круглий стіл «Українська військова еліта в історії: Вітовський, Коновалець, Шухевич» відбувся за сприяння заступника директора Українсько-Англійського спільного підприємства «Галка ЛТД» Ярослава Волинця.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday718
mod_vvisit_counterYesterday590
mod_vvisit_counterThis week5368
mod_vvisit_counterLast week5780
mod_vvisit_counterThis month32222
mod_vvisit_counterLast month29400
mod_vvisit_counterAll days4233700

We have: 15 guests, 1 members online
Your IP: 54.152.77.92
 , 
Today: бер. 28, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер