Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ
П'ятниця, 07 квітня 2023, 13:13

6 квітня в Археологічному музеї ЛНУ ім. І. Франка відбулася презентація нововиданої книги «Ярослав Пастернак і локальна історія». Ініціатором і упорядником цього видання є професор університету Ірина Кіянка, яка вела захід.

Історик Іван Сварник поділився міркуваннями про причетність Ярослава Пастернака до вивчення локальної історії Жовківщини. В подальшому житті археолог досліджував пам’ятки різних епох у Галичині, Чехії, Австрії, Канаді. Та найважливішою працею стала фундаментальна «Археологія України», створена 1961 р. далеко від рідних країв, на американському континенті. Вона вперше узагальнила всі археологічні дослідження на території України. Подібної синтетичної праці такого обсягу доти не існувало. Отож можна сказати, що як учений Ярослав Пастернак перейшов від локальної до загальноукраїнської історії.

Поет Ігор Калинець прочитав три свої твори, присвячені археологові й давньому Галичу, а також показав присутнім цікавий сувенір з Галича – керамічну мініатюру юної князівни, виготовлену скульптором А. Павлосем 1937 р.

Емілія Зарубій (Львівський історичний музей) з хвилюванням розповіла про музейну сторінку в житті вченого – як працівника Національного музею у Львові, керівника Культурно-історичного музею НТШ (1929-1939) та директора (1940) Львівського державного історичного музею. В роки німецької окупації він очолював Музей праісторії та ранньої історії (фактично Археологічний музей). Всі ці установи значно поповнилися експонатами, виявленими археологом під час численних експедицій. На Захід учений вивіз дві реліквії – золотий колт із Крилоса та кістяну іконку з Пліснеська. 1997 їх передали до Львова.

Спогадами й міркуваннями про родину історію священничих родин Пастернаків, Долошицьких, Шпотів поділилася племінниця археолога, педагог Анісія Лагоцька, яка розповіла про сучасних нащадків Пастернаків у різних країнах і на різних континентах.

Професор Ірина Кіянка розповіла про вшанування Ярослава Пастернака та його батька о. Івана в Зіболках, про важливість локальної історії для виховання молоді.