Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

РЕСТАВРАТОР ВІД БОГА
Вівторок, 08 серпня 2023, 10:15

Цього понеділка екскурсоводи вислухали лекцію про людину, яку всі вони знали з книг – автора путівників «Державний історико-архітектурний заповідник у Львові», «Зустрічі зі Львовом», «Львів-Lwów» Володимира Вуйцика.

Володимир Вуйцик (1934-2002) народився в с. Семенівці під Львовом у селянській родині. Батьки, помітивши в дитині художній хист, послали її вчитися до Львова, в художнє училище (нині коледж ім. Труша) на відділ декоративного розпису. Далі хлопець вступив до Інституту прикладного і декоративного мистецтва, однак 1958 р., через скрутну життєву ситуацію, мусив піти з 3 курсу й почати працювати. Роботу отримав у Картинній галереї як молодший науковий співробітник, далі реставратор живопису, врешті керівник майстерні. Тодішнє начальство галереї, в першу чергу В. Овсійчук, сприяли молодому працівникові у подальшій освіті – він заочно вчився у Ленінградському інституті живопису, скульптури й архітектури, стажувався у Всесоюзній реставраційній майстерні в Москві. Основним заняттям Володимира була реставрація живопису, експедиційна робота з виявлення і порятунку шедеврів сакрального мистецтва. В Галереї Володимир пропрацював 10 років, а з 1968 і до пенсії (1998) працював у Львівській міжобласній спеціалізованій науково-реставраційній виробничій майстерні. Його колегами були І. Могитич, М. Гайда, С. Барер, А. Новаківський, І. Лінинський, К. Присяжний, учнями – В. Слободян, О. Бойко, С. Кравцов. Разом із колегами Вуйцик обстежував і описував пам’ятки архітектури в багатьох областях України. У Львові працював у архівах і бібліотеках, складав історичні довідки про храми, житлові будинки, оборонні об’єкти. Також досліджував діяльність архітекторів, малярів, будівничих П. Римлянина, А. Прихильного, Ф. Кульчицького, П. Білянського, Б. Меретина й багатьох інших.

Володимир Степанович був найкращим знавцем архівів, читав латинські, ставропольські й німецькі рукописні тексти, терпляче й систематично визбируючи всю можливу інформацію про минувшину і творців прекрасного. До 70-річчя вченого колеги видали спеціальний випуск «Вісника» Інституту «Укрзахідпроектреставрація», опублікували бібліографію праць В. Вуйцика. А 2013 року видали 2-томну збірку праць дослідника «LEOPOLITANA»/ Вона дає уявлення про доробок патріарха львівських реставраторів. Як людина Володимир Степанович був дуже приємним, товариським, патріотом Львова й України, а водночас вродженим інтеліґентом, який глибоко знав європейську спадщину, поважав усі народи, причетні до творення нашої культури. Він щедро ділився своїми знаннями з усіма, кого це цікавило, був активним громадянином (від початку був членом комісії з перейменувань вулиць Львова) і палким захисником нашої культури.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday316
mod_vvisit_counterYesterday881
mod_vvisit_counterThis week8902
mod_vvisit_counterLast week12324
mod_vvisit_counterThis month1860
mod_vvisit_counterLast month37481
mod_vvisit_counterAll days4276451

We have: 10 guests online
Your IP: 3.17.5.68
Mozilla 5.0, 
Today: трав. 03, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер