Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

АВАНТЮРИСТ ЧИ ДОБРОЧИНЕЦЬ?
Четвер, 28 вересня 2023, 11:22

27 вересня в бібліотеці відбулася презентація цікавої книги, вартої втілення у захопливому американсько (канадійсько)-українському пригодницькому серіалі. Дія його мала б точитися на широких теренах нашої планети від Філіпін до Риму й від Вінніпеґа до Чернівців та Львова.

Мова про нове монографічне (!) дослідження івано-франківського історика Івана Монолатія «Макогін псевдо Розумовський» (Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2023, 448 с.; 16 іл.). Предметом прискіпливої уваги історика стала неоднозначна особистість Якова Макогона (1880-1956), який у житті був американським військовим пілотом, офіцером морської піхоти, спекулянтом і шахраєм, претендентом на гетьманський престол незалежної України, засновником і керівником українських інформаційних бюро в Лондоні, Парижі й Женеві.

Книгу презентував сам автор, доктор політичних наук, професор Прикарпатського університету ім. В. Стефаника. Він розповів про складні архівні пошуки в різних країнах світу – США, Канаді, Італії, Франції, Польщі, Швейцарії, Великобританії, України. Саме архівні документи дозволили частково висвітлити перипетії непростого життя й надзвичайно різноманітної й часом суперечливої діяльності американського українця, який використав міжнародну кон’юнктуру міжвоєнного часу для власного самоутвердження, граючи роль українського, а також американського патріота, часом вміло видавав себе за представника американського уряду або ж законного претендента на чільну посаду у відновленій некомуністичній Україні. Герой книги, значною мірою завдяки активності своєї дружини-американки С’юзен, яка працювала на американську розвідку, мав широке коло знайомств серед української еміграції (Д. Антончук, В. Кисілевський, В. Панейко, Є. Онацький) вміло здобував кошти для потреб створених у різних містах Європи українських інформаційних осередків, а також надавав допомогу українським націоналістам, стипендії студентам та ін. Тому на його діяльність варто дивитися українськими очима. Проф. Монолатій відповів на численні питання присутніх щодо різних обставин життя Макогона-Розумовського.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday153
mod_vvisit_counterYesterday881
mod_vvisit_counterThis week8739
mod_vvisit_counterLast week12324
mod_vvisit_counterThis month1697
mod_vvisit_counterLast month37481
mod_vvisit_counterAll days4276288

We have: 6 guests online
Your IP: 18.221.53.209
Mozilla 5.0, 
Today: трав. 03, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер