Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

СКАРБНИЦІ РОЗУМУ
Вівторок, 24 жовтня 2023, 10:00

У понеділок, 23 жовтня, в головній залі бібліотеки говорили про бібліотеки. Історик Іван СВАРНИК ділився міркуваннями про роль бібліотек у львівських реаліях. Критично висловився про статтю в Енциклопедії Львова, яка справляє враження переліку католицьких читалень, переважно монастирських, а українським (також вірменським, жидівським та ін.) відведено замало місця.

Першими у Львові були монастирські книгозбірні княжої доби при церкві Юра й василіанському монастиреві (згодом головна бібліотека оо. василіан в Онуфріївському монастирі). Вона була знищена чи розпорошена 1946 р. під час ліквідації УГКЦ. Багата бібліотека Успенського братства, вперше описана 1579 р., була цінною не лише давніми грецькими й кириличними виданнями, а й усіма друками братської друкарні ХVІ-поч. ХХ ст. На жаль, її найдавніша частина згоріла від блискавки в другій пол. ХVІІ ст.

Найкраще з давніх бібліотек збереглася бібліотека міста Львова (магістрату). Нині вона складає основу бібліотеки Історичного архіву, третьої за чисельністю й багатством фондів у Львові – після НБ ім. Стефаника й Наукової бібліотеки Львівського університету. Вона містить значну збірку інкунабул, палеотипів і рукописних книг, видань про Львів і Галичину та ін.. До 1940 р. найбагатшою на україніку була бібліотека НТШ. На жаль, як і бібліотека «Народного дому», вона була розпорошена за «перших совітів» 1939-1940 рр. Докладну розвідку про це залишив проф.Я. Дашкевич («Доля і недоля нашої бібліотеки»).

Обласна бібліотека, створена «з нуля» 1940 р., була виключно радянською, тому 1941 р. німці знищили всі її фонди. 1944 р. основу бібліотеки склали приватні бібліотеки львівських професорів, зібрані в покинутих помешканнях бібліотекарями. Однак згодом, у 1954 р., ці фонди вивезли до Москви у новостворену Бібліотеку іноземної літератури (понад 100 тис. книг).

Нині у Львові діють 4 обласні бібліотеки – універсальна, дитяча, юнацька й педагогічна. Донедавна була ще й медична, однак її ліквідували як структуру, а фонди передали меличному коледжу. Крім них багатими бібліотеками володіють виші – університет, політехніка, медичний, лісотехнічний, ветеринарний, сільськогосподарський університети, Академія мистецтв і консерваторія.