Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

«І КОЖНА НОТА, НІБИ КВІТКА У ТАЄМНИЧОМУ СВІТІ ВЕЛИКОГО МАЕСТРО»
Вівторок, 19 грудня 2023, 09:17

15 грудня у відділі мистецької літератури за участю соціальної групи Львівського міського територіального центру під керівництвом Юлії Клим відбувся музичний вечір «І кожна нота, ніби квітка у таємничому світі Великого Маестро» до 120-річчя від дня народження Миколи Колесси (1903-2006), українського композитора, диригента, педагога, Героя України , лауреата Шевченківської премії.

Завідувачка відділу Надія Письменна представила користувачам книжково-ілюстративну виставку та ознайомила з творчістю українського композитора. Високоосвічена, талановита і багатогранна особистість М. Колесси віддавна є орієнтиром для молодих музикантів. Він ніколи не шкодував часу, охоче ділився багатим досвідом, випромінював щире розуміння, терплячість і непідробну доброту. Двері його серця ніколи не зачинялись до людей, для кожного він знаходив можливість поспілкуватись, часом – поспівчувати або ж розділити радість.

Видатний музикант проявив себе не лише в композиторській творчості. Митець постійно виступав диригентом: сучасники запам’ятали його як талановитого інтерпретатора музики різних стилів і жанрів. Микола Філаретович був одним із засновників симфонічного оркестру Львівської філармонії, диригентом Львівського театру опери та балету, працював художнім керівником і диригентом хорової капели «Трембіта». Згодом став фундатором Львівської диригентської школи, створивши її теоретичне обґрунтування, викладене у підручнику «Основи техніки диригування». Цей посібник не втрачає своєї актуальності для диригентів вже протягом кількох десятиліть…

Далі користувачі мали можливість переглянути документальний фільм «Микола Колесса: сторінками життя і творчості». Автор фільму – музикознавиця, провідна зберігачка фондів Меморіального музею Станіслава Людкевича (відділу Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові), вчителька-методистка Дублянської дитячої школи мистецтв ім. С. Турчака Мар’яна Зубеляк.

Прозвучали фрагменти творів М. Колесси: сюїта «В горах» у виконанні оркестру капели «Трембіта», «Зозуленька кукат», лемківська народна пісня в обробці Миколи Колесси, коломийка для фортепіано у виконанні Марії Крушельницької. Використано аудіозаписи та ілюстрації з фондів Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької та Меморіального музею Станіслава Людкевича. Монтаж відео – Роксоляни Мисько-Пасічник.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday526
mod_vvisit_counterYesterday808
mod_vvisit_counterThis week9920
mod_vvisit_counterLast week12324
mod_vvisit_counterThis month2878
mod_vvisit_counterLast month37481
mod_vvisit_counterAll days4277469

We have: 8 guests online
Your IP: 18.188.218.184
Mozilla 5.0, 
Today: трав. 04, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер