Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ТАМ ОЛЕНА СТЕПАНІВНА РАНИ БАНДАЖУЄ…
Вівторок, 30 квітня 2024, 10:09

29 квітня Іван СВАРНИК розповідав про науковий доробок легендарної героїні Галичини Олени Степанів (1892-1963) і її путівник «Сучасний Львів», виданий 1941 р., під час німецької окупації нашого міста.

На початку історик зауважив, що життєвий шлях Степанівни досить докладно висвітлений у виданнях «Олена Степанів – Роман Дашкевич», збірнику О. Шаблія «Олена Степанів», нарисі Г. Кос «З-під знаку Стрільця». Останній містить багато репродукцій світлин і документів. На жаль, не вдалося створити музей Степанівни ні в її рідному Вишнівчику, ні в будинку на Козацькій, 11 а у Львові, де вона жила останні роки й померла.

Олена народилася в кінці 1892 р. у с. Вишнівчику в родині священника Івана Степанів й Минодори з Кунцевичів. Навчалася у Львові в народній школі, вчительській семінарії, з 1912 – у Львівському університеті. Її викладачами були М. Грушевський, С. Томашівський, Е. Ромер. Спеціалізувалася олена в історії і географії. З дівочих років активно включилася в діяльність «Пласту», «Сокола», «Січових Стрільців-ІІ». З вибухом І Світової добровольцем пішла в Легіон УСС – була стрільцем, ст.. десятницею, підхорунжою, хорунжою. Воювала в Карпатах, відзначилася в боях за Маківку й була нагороджена срібною медаллю за хоробрість. 1915 під Болеховом потрапила в полон до москалів, до 1917 була в таборах, переважно в Середній Азії. З вибухом революції повернулася в Галичину, взяла активну участь у Листопадовому зриві, була членом Бойової Управи, далі Начальної Команди УГА. В «чотирикутнику смерті» чудом не померла від тифу. 1921 опинилась у Відні, завершила навчання в університеті. Одружилася з полковником Романом Дашкевичем. Повернувшися до Львова вчителювала в гімназії сс.. василіянок, народила сина Ярослава. Активно займалася науковою роботою в НТШ як географ і економіст, потім працювала в РСУК. 1939 Роман Дашкевич вирушив на еміграцію, а Олена з сином залишилась у Львові. Викладала в університеті, торговельному інституті. 1941, працюючи в Статистичному бюро Львова, видала путівник «Сучасний Львів». Він, за словами Я. Дашкевича, щасливо поєднав науковий характер і структуру з популярною розповіддю про історію, природу й населення нашого міста. Після арешту авторки 1949 надовго потрапив у спецфонди й знову побачив світ щойно 1992 р. Це унікальне дослідження мусить прочитати кожен львів’янин.