Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Науковий семінар «Українська державна ідея в творчості Михайла Брайчевського», присвячений 100-річчю від дня народження видатного українська вченого – історика та археолога
П'ятниця, 20 вересня 2024, 12:11

Організація української нації «Держава», Українське національне середовище та відділ україніки ЛОУНБ провели науковий семінар «Українська державна ідея в творчості Михайла Брайчевського», присвячений 100-річчю від дня народження видатного українська вченого – історика та археолога.

У вступному слові завідувач відділу україніки, поет Євген Салевич висловив думки про потребу оглянути подвижницький шлях вченого і його наукову спадщину у контексті світоглядних тем:

український історик та історична наука в поневоленій країні та в ідеологічному суспільстві;

наукова і поетична праця у світі державно-ідеологічного замовлення;

українська державна ідея Михайла Брайчевського і як вона проглядає в назвах його праць і наукових досліджень;

вибір теми наукової праці як прояв патріотизму українського вченого;

бути українським вченим в суспільстві, де історія подавалася як ідеологія;

національне світобачення вченого проявлене у трактаті «Приєднання чи возз’єднання»;

проекції на наш час – різні види замовлень на псевдонаукову правду всупереч національній та історичній правді на догоду чужинцям; надважлива тема давньої історії української нації та української державності для тривання нашої ідентичності.

Слово на заході виголосили відомий історик, директор ЛОУНБ Іван Сварник та завідувач кафедри давньої історії України ЛНУ, професор Ольга Щодра. У слові промовці подали докладний аналіз наукових поглядів Михайла Брайчевського на історію етногенезу українців за його фундаментальними працями «Коли і як виник Київ», « Походження Русі», «Біля джерел слов’янської державності», «Утвердження християнства на Русі», «Походження слов’янської писемності», «Літопис Аскольда», « Анти». Вони також відзначили трактат вченого «Приєднання чи возз’єднання», де він висловив думки супротивні московській історіографії про Переяславську раду.

Участь в обговоренні теми наукового семінару і проблем національної історіографії, окрім уже згаданих учасників, брали доктор економічних наук Борис Карпінський, доктор мистецтвознавства Роман Одрехівський, доктор технічних наук Роман Базилевич, кандидат технічних наук Михайло Яворський, громадські діячі Юрій Антоняк, Іван Вівчарівський, Зеновій Бермес, діяч освіти Ярослав Даць, перекладач з іспанської Галя Чубай, народний художник Василь Семенюк, відомий художник Ігор Колісник та інші.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday39
mod_vvisit_counterYesterday2759
mod_vvisit_counterThis week12694
mod_vvisit_counterLast week7401
mod_vvisit_counterThis month31434
mod_vvisit_counterLast month47894
mod_vvisit_counterAll days4501002

We have: 13 guests online
Your IP: 3.145.66.207
Mozilla 5.0, 
Today: вер. 27, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер