Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

«ЗАХАР БЕРКУТ» – ДО СВЯТА
Середа, 02 жовтня 2024, 12:47

1 жовтня у відділі мистецької літератури відбувся перегляд фільму «Захар Беркут» до Дня захисників і захисниць України, Дня козацтва. Завідувач відділу Надія Письменна ознайомила користувачів з історією започаткування свят та розповіла кілька деталей щодо створення самого фільму.

На початку жовтня Україна відзначає велике державне свято – День захисників і захисниць України, яке стало офіційним ще з 2015 року. Це, мабуть, одне з найважливіших державних свят під час війни. Ми вшановуємо військових, які відстоюють нашу незалежність і визволяють рідну землю. На жаль, багато героїв віддали своє життя за Батьківщину. Українському козацтву належить найвидатніше місце в історичному розвитку України. Протягом кількох століть воно відігравало провідну роль в усіх сферах історичного буття українського народу, взявши на себе здійснення найважливіших завдань, що стояли перед українською нацією. Козацтво за всю свою історію ніколи не прагнуло загарбати чужу землю, підкорити інші народи, а використовувало військову міць лише для захисту України, для визволення української землі від чужоземного панування, виконуючи покладену на нього історичну місію.

«Захар Беркут» (відомий у міжнародному прокаті як «Зринаючий яструб») – американо-український художній фільм 2019 року режисерів Ахтема Сеїтаблаєва та Джона Вінна. Це екранізація однойменної історичної повісті Івана Франка. Гасло фільму – «У свободі моя сутність».

…1241 рік. Монгольська орда на чолі з ханом Бурундою рухається на захід, винищуючи все на своєму шляху. Військо зупинилося біля підніжжя Карпатських гір. Вночі кілька місцевих мисливців, братів Беркутів, потайки пробираються в табір та звільняють полонених. Оскаженілий від люті хан вирішив іти навпростець і помститися – знищити карпатські поселення. Для цього він знаходить зрадника серед місцевих, який відкриває йому таємний прохід у горах. Однак невеличка громада гірських жителів під керівництвом Захара Беркута має свій план, щоб назавжди зупинити численного ворога...

У фільмі знімались Роберт Патрік (Захар Беркут), Алекс Макніколл (Максим), Томмі Фленаган (Тугар Вовк), Роккі Майєрс (Іван), Поппі Дрейтон (Мирослава), Андрій Ісаєнко (Петро), Олег Волощенко (Гард), Елісон Дуді (Рада Беркут), Аліна Коваленко (Росана), Цегмід Церенболд (Бурунда), Аян Отепберген (Нергуй), Віктор Жданов (Хорун), Єржан Нуримбет (Мерке), Даулет Абдігапаров (тисячник Кунг), Олег Стефан (Левко), Олівер Тревена (Богун), Марина Кошкіна (Устя), Станіслав Лозовський (Сокіл), Вікторія Клещенко-Пилипчук (мати Сонька).

Версія з українськомовним дубляжем вийшла в прокат в Україні 10 жовтня 2019 року, оригінальна англомовна вийшла в обмежений кінопрокат у Латвії, Литві та Естонії 28 лютого наступного року.