Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Презентація першої книги видання Романа Коваля і Віктора Моренця «„Подєбрадський полк” Армії УНР»
Середа, 24 лютого 2016, 12:57

22 лютого у великій читальній залі відбулася презентація першої книги видання Романа Коваля і Віктора Моренця «„Подєбрадський полк” Армії УНР». Хор «Золоті літа» відкрив зустріч кількома хоровими творами, присвяченими борцям за волю України. Відкриваючи захід, директор ЛОУНБ Іван Сварник підкреслив, що це третя зустріч з відомим дослідником визвольної боротьби українців Р. Ковалем, що відбувається у бібліотеці. Нова книга присвячена тим воякам, які після 1921 р. опинилися на теренах Чехословаччини, приязної до українців. Основна частина матеріалу – біографії викладачів і студентів навчальних закладів у Празі й Подєбрадах. Цінність книги полягає, насамперед, у широкому залученні документальних матеріалів з т. зв Празького архіву, який зараз зберігається у Києві.

Роман Коваль розповів про передісторію книги, яка виникла завдяки співпраці з Віктором Моренцем, і робота над якою триває й зараз. Саме тому автор за допомогою Наталки Криничанки провів низку зустрічей з читачами в бібліотеках нашої області. Він закликав галичан доповнювати інформацію про наших земляків, які навчалися у Чехословаччині.

Логічним продовженням виступу дослідника були надзвичайно цікаві спомини професора Львівської політехніки Романа Базилевича та доктора медицини Олександра Кіцери про своїх батьків, які студіювали в Чехії. Крім спогадів, вони демонстрували унікальні документи початку ХХ ст.

Історик Микола Посівнич високо оцінив внесок Романа Коваля в дослідження «білих плям» історії України ХХ ст. й підкреслив, що автор є «невигідним» як для попередньої, так і для нинішньої влади через свою безкомпромісність і патріотизм. Однак саме такі книги украй потрібні суспільству, що знову опинилося в стані війни з одвічним ворогом.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday701
mod_vvisit_counterYesterday590
mod_vvisit_counterThis week5351
mod_vvisit_counterLast week5780
mod_vvisit_counterThis month32205
mod_vvisit_counterLast month29400
mod_vvisit_counterAll days4233683

We have: 10 guests, 1 members online
Your IP: 54.197.64.207
 , 
Today: бер. 28, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер