Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Нова зустріч з українською поезією
Четвер, 15 вересня 2016, 16:12

В рамках цьогорічного Форуму видавців у Львові 15 вересня у бібліотеці відбулася не дуже велелюдна, однак дуже цікава зустріч-презентація Антології сучасної української поезії «Помежи словом і століттями», виданої саме до Форуму видавництвом «Український письменник». Упорядником антології став наш добрий приятель, організатор численних літературних подій в бібліотеці Олесь Гордон. Нині він живе і працює у Києві, є секретарем МСПУ зі зв’язків у країнах Заходу, очолює Будинок письменників у Києві. До антології увійшла поезія 57-ох сучасних українських поетів з Києва, та 10 областей України.

Презентацію відкрив І. Сварник, який познайомив гостей з цікавим минулим будівлі бібліотеки, котра створювалася як культурний осередок Львова й була пов’язана з неординарними постатями та подіями польської, української, радянської літератури.

Олесь Гордон коротко окреслив концепцію антології, представив гостей і надав слово голові НСПУ Михайлові Сидоржевському.

М. Сидоржевський стисло охарактеризував ситуацію в письменницькій громаді, побажав упорядникові та авторам плідного продовження цікавої спроби узагальнити поетичний ужинок маститих і початкуючих поетів України.

На пропозицію О. Гордона свої вірші прочитали Петро Коробчук, Микола Мартинюк, Василь Кузан, Богдан Смоляк, Грицько Чопик, Олесь Гордон, Ірина Вовк, Тетяна Пишнюк.

Для прикладу подаємо один з віршів Тетяни Пишнюк:

Не озиваєшся…за тих, немов причал

Немає слів, а чи нема бажання?

Чи хто біду над нами прокричав,

А чи заговорив хто на мовчання?

Ця чорна ніч, мов кава в філіжанці,

Сколихнута необережним рухом.

Я знаю, що коли-небудь уранці

Прокинуся від подиху над вухом.

Твоя любов – така розкішна зваба.

Без неї світ малий, немов мачина.

Я кам’янію, наче скіфська баба,

У світі, де один лиш ти мужчина.