Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Презентація книги Ярослава Середницького «Павло Шандрук. Друга світова війна»
Понеділок, 04 березня 2019, 15:27

2 березня 2019 року у відділі україніки ЛОУНБ відбулася презентація книги українського вченого в галузі матеріалознавства, корозії та протикорозійного захисту металів, громадського діяча, нашого давнього користувача Ярослава Середницького «Павло Шандрук. Друга світова війна», присвячена 130-річниці від дня народження військового діяча, генерал-полковника Української національної армії (1945) у рамках постанови ВР України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2019 році».

Захід вступним словом відкрив директор установи Іван Сварник, який відзначив, що це не перша книга автора, яка презентується в бібліотеці. Також він повідомив про значне поповнення бібліотечних фондів книгами за державною програмою «Українська книга».

З досить широкою, цікавою та змістовною доповіддю виступив автор книги. Він підкреслив, що дослідження базується передусім на споминах генерала, виданих іще 1959 р. у США англійською мовою (виставка видань, підготовлена бібліотекарями, серед іншого, містила й український переклад споминів Шандрука). Також використані мемуари багатьох політиків, діячів визвольного руху, а також сучасні електронні джерела. Я. Середницький окреслив життєвий шлях генерала, його внесок у розвиток воєнно-історичної науки, як багатолітнього керівника Штабу армії УНР. Також підкреслив, що поразка наших визвольних змагань сталася також через двозначне ставлення до них з боку Антанти.

Заслужено схвальну рецензію на книгу дав знаний історик, директор Бібліотеки Іван Сварник, у якій відзначив колосальну працю автора, правдивість, неупередженість, підкріплення викладеного текстовим матеріалом, світлинами та ілюстраціями документів з архівів, зокрема і польських. Також підкреслив високу поліграфічну культуру видання.

Про Павла Шандрука під час його перебування в рангу підполковника і полковника на службі у Війську Польському та його роль у Вересневій кампанії 1939 року розповів кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник Наукового центру Сухопутних військ Академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного полковник Леонід Кривизюк. Він наголосив, що позитивною рисою книги є використання численних документів польського походження, що спростовує будь-які закиди в суб’єктивності й упередженості українського автора, який без прикрас розповідає про польську окупаційну політику щодо українців, зокрема, на Волині, нищення церков, закриття шкіл і т. д. у 30-ті рр. ХХ ст., тобто безпосередньо перед війною. Тим не менше, українці гідно показали себе під час Вересневої кампанії 1939 р., у т. ч. й Павло Шандрук, нагороджений згодом орденом Virtuti Militari – вищою військовою відзнакою Польщі.

А Руслан Баран, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів Інституту підприємництва та перспективних технологій Національного університету «Львівська політехніка», земляк генерала Павла Шандрука, розповів про збереження пам’яті про славетного односельця у його родинному селі: церкву, в архівах якої знайшли відомості про народження генерала, капличку, меморіальну дошку, і висловив думку про встановлення пам’ятника.

В обговоренні презентації і доповідей брали участь кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України, науки і техніки Національного університету «Львівська політехніка» Ігор Гаврилів, підполковник у відставці, член Спілки офіцерів України Михайло Курман, голова Львівської міської організації ОУН (м) Роман Кутний.

Усі учасники відзначили актуальність книги автора, її роль у формуванні національно-патріотичної свідомості, відзначили, що праця Я. Середницького закликає нас бути пильними, бо вороги наші ті ж самі, як і за часів Павла Шандрука, і мета їх не змінилася: знищити Українську державу.

Автор подякував за визнання і запевнив громаду, що ця книга не остання у його творчому доробку. У читальній залі відділу україніки присутні мали змогу ознайомитися з виставкою «Вояк переднього краю», скомпонованою працівниками спільно з автором.