Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

До 145-річчя від дня народження Германа Гессе
Четвер, 07 липня 2022, 14:29

До 145-річчя від дня народження німецького та швейцарського письменника, лауреата Нобелівської премії в галузі літератури 1946 року, філософа, самобутнього художника, Германа Гессе (1877-1962) абонемент відділу літератури іноземними мовами імені Омеляна Масляка (Львів, вул. Мулярська, 2а. Тел.: 255-36-27) відкриває книжкову виставку його творів мовами світу. У часи духовної революції 1960-х років книги Германа Гессе отримали величезну популярність серед молоді, що повставала проти звичних меж християнської моралі. Його книги стали духовним імпульсом для масового «паломництва до країн Сходу» та відвернення уваги від зовнішньої метушні до погляду всередину. Нобелівська премія в галузі літератури була призначена Герману Гессе «за натхненну творчість, у якій проявляються класичні ідеали гуманізму, а також за блискучий стиль».

Для творчості Гессе, особливо раннього періоду, характерні риси романтизму. У його перших творах відчувається дуже потужний вплив таких німецьких класиків, як Гете, Шиллер, Новаліс. Німецький поет і драматург, есеїст, журналіст, один із засновників дадаїзму Уґо Баль називав його «останнім лицарем блискучої когорти романтизму». У творчості Г. Гессе поєднуються такі поняття, як Захід і Схід, витоки чого криються у біографії самого письменника, який був вихідцем із сім’ї глибоких християнських традицій, саме тієї, яка ввібрала в себе також і частину культури Індії. На книжковій полиці Гессе завжди поряд стояли книги Ніцше та Лао-цзи. Особливо важливе місце в творах письменника займала тема мистецтва. Він часто говорив про занепад музики, що стала жертвою людського безкультур'я, часом в його творах музика постає якимось певним таїнством, особливою дисципліною, складовою частиною сутності життєвої Гри. За життя письменника, зосередженого на внутрішніх пошуках, звинувачували у байдужості до політики та воєн у той час як зовні світ змінювався й розвивався. На зламі 60-70-х років Гессе стає ідолом так званої бунтівної молоді та найбільш читаним європейським письменником у США та Японії.

Під час Першої світової війни Гессе почав займатися живописом. Одним із поштовхів до цього стала порада його лікаря Й. Б. Ланга, який просив Гессе зображати на папері його сновидіння. Герман Гессе навчався малювати сам. Намалював близько 3000 акварелей, більшість з яких зображують природу Швейцарії чи є автопортретами. Перша виставка акварелей Германа Гессе відбулася у Базелі в 1920 році, в цьому ж році в мюнхенському журналі «Віланд», були опубліковані його перші репродукції. А після смерті Германа Гессе виставки його акварелей відбулися у Токіо (1976 і 1996 рр.), Парижі (1977 р.), Нью-Йорку і Монреалі (1980 р.), Сан-Франциско та Чикаго (1981 р.), Мадриді (1985 р.), Люксембурзі (1987 р.), Гамбурзі (1992 р.) та Саппоро (1995 р.).

Письменник був тричі одружений і виховав трьох синів. Гессе помер у Монтаньйолі (зараз це район міста Лугано, Швейцарія) уві сні від крововиливу в мозок. В Україні письменника вивчають у загальноосвітніх навчальних закладах в 11-ому класі, а у вишах він входить до обов'язкової програми курсу зарубіжної літератури.

Читайте, це хороший антистрес! Ці фондові видання можна взяти для читання додому.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday415
mod_vvisit_counterYesterday2125
mod_vvisit_counterThis week5574
mod_vvisit_counterLast week7079
mod_vvisit_counterThis month17430
mod_vvisit_counterLast month35632
mod_vvisit_counterAll days4254540

We have: 12 guests online
Your IP: 18.188.142.146
Mozilla 5.0, 
Today: квіт. 20, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер