Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

НА ДОПОМОГУ ВЧИТЕЛЯМ ІНОЗЕМНИХ МОВ!
Середа, 18 вересня 2024, 08:53

Специфіка навчання іноземної мови у порівнянні з іншими навчальними предметами полягає в тому, що оволодіння мовою передбачає не тільки засвоєння певної суми знань, або формування практичних навичок і вмінь учнів в певній сфері людської діяльності. Навчання іноземної мови передбачає навчити спілкуватись іноземною мовою, тобто взаємодіяти з представниками інших лінгвосоціумів. І найсуттєвіша трудність полягає в тому, що спілкування даною мовою є одночасно метою, засобом навчання, кінцевим результатом і шляхом до нього. Оволодіння іноземною мовою є свідомим, цілеспрямованим та водночас керованим процесом.

Абонемент відділу літератури іноземними мовами імені Омеляна Масляка пропонує користувачам книгозбірні низку довідкових, навчальних посібників та підручників, методичних матеріалів із вивчення іноземних мов для школярів, абітурієнтів і студентів, видання по тренінгу з практичної граматики з вправами, сукупності розмовних тем, початкових курсів та курсів із поглибленого вивчення іноземних мов рівня А 1-2; В 1-2 з аудіо-дисками у комплекті.

Під «організацією навчання» мається на увазі: мета навчання, його зміст, методи та прийоми, а також засоби навчання. Навчальній процес може бути ефективним тільки у тісній взаємодії усіх трьох компонентів, оскільки будь-який процес навчання – це процес сумісної діяльності вчителя та учнів, таким чином, навчання – це акт взаємодії того, хто навчає, з тим, кого навчають. Отже, методика навчання іноземних мов – це наука, яка вивчає цілі, зміст, методи і засоби навчання, а також способи навчання і виховання на матеріалі іноземної мови. Учитель використовує наступні методи-способи: демонстрацію (показ); пояснення; організацію вправляння. Учень застосовує такі методи-способи: ознайомлення з новим матеріалом та способами оперування з ним; осмислює нові мовні та мовленнєві явища; здійснює операції вправляння в різних видах мовленнєвої діяльності. Прийоми навчання – елементарні методичні вчинки (дії), що спрямовані на виконання конкретного завдання на певному етапі уроку. Учитель, під час семантизації нових лексичних одиниць може використати такі прийоми: назвати предмети, зображені на малюнках, заповнити пропуски в реченнях/тексті, розгадати кросворд тощо. З боку учня це: запис, креслення схеми, аналіз мовних і мовленнєвих явищ, порівняння, логічне розміркування, побудова за аналогією, імітація, відтворення за зразком або схемою та ін. Способи навчання – це сукупність прийомів, спрямованих на вирішення більш важливих завдань. Наприклад, семантизація лексики та зразків спілкування: перекладний, неперекладний. Кожний урок слід будувати з урахуванням усіх принципів навчання іноземної мови, як загальнодидактичних, так і методичних. Оскільки одним з найважливіших методичних принципів є комунікативна спрямованість усього навчального процессу, перша важлива вимога до уроку – комунікативна спрямованість усіх його етапів.

Урок треба будувати так, щоби кожний вид роботи, навіть якщо він досить цікавий для учнів, не був занадто тривалим. Це допоможе позбавити урок нудьги, монотонності. Звідси – ще одна вимога до уроку – його динамічність, часта зміна видів і режимів роботи. Особливо важливо дотримуватись цієї вимоги на початковому і середньому етапах навчання, оскільки учні цього віку прагнуть постійної зміни виду діяльності. В старших класах динамічність виражається в ускладненні розумових задач, пов’язаних з якою-небудь темою або текстом.

Усе це можна прочитати у запропонованих матеріалах фондових видань відділу літератури іноземними мовами імені Омеляна Масляка. Запрошуємо вчителів і викладачів до дискусії!

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday32
mod_vvisit_counterYesterday2759
mod_vvisit_counterThis week12687
mod_vvisit_counterLast week7401
mod_vvisit_counterThis month31427
mod_vvisit_counterLast month47894
mod_vvisit_counterAll days4500995

We have: 6 guests online
Your IP: 3.142.255.174
Mozilla 5.0, 
Today: вер. 27, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер