Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Книжкова експозиція творів Джеймса Фенімора Купера (1789-1851)
Четвер, 26 вересня 2024, 08:52

До 235-річчя від дня народження американського романіста та сатирика, одного з засновників жанру авантюрного роману Джеймса Фенімора Купера (1789-1851) абонемент відділу літератури іноземними мовами імені Омеляна Масляка презентує книжкову експозицію його фондових творів іноземними мовами. Світову славу письменнику принесла пенталогія «Шкіряна Панчоха», до якої увійшли пригодницькі романи «Піонери», «Останній з могікан», «Прерія», «Слідопит» та «Звіробій». Роман «Останній з могікан» вважається шедевром.

Українською мовою його твори перекладали: Онуфрій Пашук, Юліян Редько, Михайло Лебединець, Єлизавета Кардиналовська, Олекса Байкар, Микола Іванов, Ростислав Доценко, Ілько Корунець, Євген Крижевич, Ірина Муращик, Володимир Верховень, Марія Лисиченко та ін.

Джеймса Фенімора Купера називають «американським Вальтером Скоттом». Творчість Купера — значне явище в американській літературі. Показуючи картини американського життя в його повсякденні, розкриваючи непривабливі сторінки колоніального завоювання, він сприяв розвитку демократичного суспільства, виявив у своїх творах проблему, актуальну і в наш час: чи не загине природа під тиском цивілізації! Батьки Джеймса Купера були фінансово забезпеченими людьми в суспільстві і мали високе положення. Вони жили у великому будинку з назвою Отсего Холл. Він був 11-м по рахунку з 12 дітей у сім’ї, проте більшість з його братів і сестер померли ще в дитинстві. Своєму синові батьки прагнули дати найкращу освіту. Тому він був зарахований у Єльський університет, який так і не закінчив за причиною відрахування через дисциплінарні порушення. На третьому курсі Джеймса Купера виключили з лав студентів університету через поведінку, адже він підірвав двері одного учня і прив’язав у кімнаті для читання осла. Після навчання майбутній письменник деякий час служив у військовому флоті.

У 1811 році Купер одружився на француженці Делане. Вона любила читати книги. За легендою, Джеймс читав своїй дружині романи вголос і одного разу зронив фразу, що може написати і сам не гірше. Делана щодо цього твердження посперечалася із чоловіком. І Джеймс Фенімор через кілька тижнів таки написав роман під назвою «Обережність». Це й був його перший роман, опублікований анонімно. У 1826 році Джеймс взяв подвійне прізвище Фенімор-Купер на честь родичів по материнській лінії. Згодом у прізвищі зник дефіс. У Дж. Купера було семеро дітей, з яких двоє померли в ранньому віці. Одна з дочок літератора, на ім’я Сьюзан, згодом також стала відомою письменницею. Купер багато подорожував по Європі. Це продовжувалось цілих 7 років. Він навіть деякий час жив в Італії та Франції.

Про його популярність свідчить той факт, що навіть СРСР у 1989 році випускав поштові марки з його портретом. Твори письменника не раз ставали об’єктами екранізацій. Дж. Фенімор Купер став першим американським письменником, ім'я якого стало відомо за кордонами США. Вважається, що він відкрив європейцям Америку, створив національне обличчя американця як у позитивному, так і в негативному сенсі та навіки прославив людину честі і мужності. Помер Дж. Фенімор-Купер 14 вересня 1851 року у віці 61 року в Куперстаун (Нью-Йорк, США) від цирозу печінки. Похований на кладовищі Крайст-Черч.

Зацікавленого користувача запрошуємо до перегляду фондової експозиції! Книжки можна позичати для домашнього читання терміном на 1 місяць, після чого потрібно повернути їх до книгозбірні, або продовжити термін користування.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday108
mod_vvisit_counterYesterday2759
mod_vvisit_counterThis week12161
mod_vvisit_counterLast week7333
mod_vvisit_counterThis month31503
mod_vvisit_counterLast month47894
mod_vvisit_counterAll days4501071

We have: 5 guests online
Your IP: 3.135.186.14
Mozilla 5.0, 
Today: вер. 27, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер