Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Книжково-ілюстративна виставка «СВІТ ОБРАЗІВ ЗЕМНИХ І ГЛИБОКИХ»
Понеділок, 14 жовтня 2024, 14:09

11 жовтня у відділі мистецької літератури відбулась подорож книжково-ілюстративною виставкою «Світ образів земних і глибоких» до Дня художника. Завідувач відділу Надія Письменна розповіла про історію виникнення свята та ознайомила користувачів з цікавими виданнями. День художника в Україні – щорічне свято, яке відзначають у другу неділю жовтня. Сьогоднішні події в Україні, війна з росією, вплинули на творчість багатьох митців. Українські художники почали створювати ілюстрації та картини, щоб привернути увагу світу до війни в країні. Саме мистецтво стало способом показати війну людям світу, пояснити, чому Україні так необхідна підтримка західних партнерів, а також продемонструвати роботи талановитих митців. Варто згадати таких художників з Півдня та Сходу як Сергій Захаров (намалював графічний роман «Діра», який описує все, що відбувалося з людьми в полоні, автор серії полотен виставки «Зліпок часу»), Тамара Качаленко (у стилі гіперреалізму малює обличчя дітей, жінок та літніх, які побачили війну), Сергій Ткаченко (створює полотна, де зображує людей, які втратили свої домівки та минуле життя, відома картина «Переселенець»), Сергій Майдуков (роботи про війну були на обкладинці The Guardian, відома ілюстрація «Марсове поле, Львів, полеглі військові»), Оксана Оснач (створила 10 полотен, які вона назвала «окупаційними»), Олена Клочко (фіксує війну на своїх полотнах у жіночих та чоловічих обличчях у стилі неоекспресіонізму) та інші.

Було представлено кілька цікавих видань, серед яких:

Вакуленко В. Художники України. 30 років свободи творчості [Текст, Образотворчий матеріал] / В. Вакуленко. – Київ: Поліпрінт, 2021. – 224 с.: іл.

Книга відомого ммитецтвознавця і галериста Владислава Вакуленка представляє біографії та творчі досягнення найкращих художників Києва періоду незалежності, які отримали заслужене визнання як всередині України, так і за її межами. Досягнення в мистецтві всіх героїв книги внесли вагомий вклад у культурний розвиток нашої держави.

Кириченко М. Основи образотворчої грамоти [Текст, Образотворчий матеріал] : навч. посіб. / М. Кириченко, І. Кириченко. – 2-ге вид. – Київ: Вища школа, 2002. – 190 с.: іл.

Видання розраховане на студентів художньо-графічних факультетів вищих педагогічних навчальних закладів. Може бути корисним для учнів художніх шкіл, педагогічних училищ, коледжів, ліцеїв.

Кістлер М. Ви зможете малювати за 30 днів: простий і веселий спосіб швидко навчитися малювання [Текст, Образотворчий матеріал] / М. Кустлер. – Харків: Моноліт, 2021. – 300 с.: іл.

Автор розкриває секрети створення справжніх картин, використовує для цього понад 500 малюнків та близько 100 робіт своїх учнів.

Марчак В. Про малярство [Текст, Образотворчий матеріал] : навч. посіб. / В. Марчак. – Львів, 2018. – 264 с.: іл.

Навчальний посібник присвячено актуальним проблемам методики викладання живопису – однієї з фундаментальних дисциплін фахової підготовки у художніх закладах освіти України. У ньому розглядаються важливі питання специфіки формотворення у мистецтві та проблеми розвитку творчої особистості.

Печенюк Т. Кольорознавство [Текст, Образотворчий матеріал] Т. Печенюк. – Київ: Грані-Т, 2009. – 191 с.: іл.

Окреслені основні категорії теорії кольору, виявлені закономірності прояву об’єктивних і суб’єктивних чинників існування цього феномену, також представлена проекція цих питань на творчу практику сучасного художнього текстилю.

Скляренко Г. Українські художники: з відлиги до Незалежності [Текст, Образотворчий матеріал]. У 2-ох кн. Кн. 1 / Г. Скляренко. – Київ, 2018. – 288 с.: іл.

Видання присвячене українському мистецтву другої половини XX століття, висвітлює процеси його поступу через творчі біографії видатних художників кількох поколінь – з відлиги до Незалежності. Розраховане на істориків мистецтва, критиків, художників та зацікавлених читачів.

Ходж А. Історія мистецтва [Текст, Образотворчий матеріал] / А. Ходж. – Харків: Фактор, 2012. – 208 с.: іл.

Книга містить інформацію про основні течії живопису, про його школи і стилі, а також про історію технік, що їх живописці застосовують для створення своїх полотен. У ній подано досить повні відомості про європейських художників – від майстрів XIV століття, які здійснили величезний вплив на подальший розвиток італійського й усього європейського живопису, аж до наших сучасників кінця XX – початку XXI століття. Увагу зосереджено на найважливіших явищах у мистецтві Відродження, бароко, класицизму, романтизму, модерну.

Художники України [Текст] : енциклопедичний довідник / редкол.: В. Сидоренко та ін.; Ін-т проблем сучасного мистецтва АМУ. – Київ, 2006. – 640 с.

У виданні є чотири тисяч статей – біографічних довідок про українських живописців, скульпторів, графіків, мистецтвознавців, народних майстрів, які працювали й працюють в Україні та за її межами.

Запрошуємо користувачів ознайомитись з виставкою у відділі мистецької літератури!

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday430
mod_vvisit_counterYesterday483
mod_vvisit_counterThis week4616
mod_vvisit_counterLast week6380
mod_vvisit_counterThis month18061
mod_vvisit_counterLast month36970
mod_vvisit_counterAll days4524599

We have: 14 guests online
Your IP: 3.145.41.102
Mozilla 5.0, 
Today: жовт. 19, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер