Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Круглий стіл про українські медіа
Вівторок, 03 грудня 2019, 12:27

28 листопада у читальній залі відділу україніки відбувся круглий стіл «Український інформаційний простір: «Високий Замок».

Вступне слово виголосив завідувач відділу україніки Євген Салевич. І наголосив на потребі проявлення проукраїнського інформаційного ресурсу для українців і організації простору, бо саме в інформаційному просторі ХХІ століття формуватиметься український світ і прийдешнє української нації.

Головне слово на круглому столі мали директор ЛОУНБ, історик Іван Сварник, завідувач кафедри радіомовлення і телебачення ЛНУ ім. Івана Франка, доктор філологічних наук, професор Василь Лизанчук та головний редактор періодичного видання «Високий Замок» Наталія Балюк.

Український інформаційний простір представлено у контексті історії, сучасності і видання «Високий Замок».

Іван Сварник ознайомив присутніх з історією розвитку преси у Львові, зокрема з франкомовною «Gazette de Leopol» кінця ХVІІІ ст., яку важко порівняти з сучасними виданнями через її виключно офіційний характер, та українською газетою «Зоря Галицька», що почала виходити в роки революції 1848-1851 рр. і справила потужний вплив на формування української нації.

Професор Василь Лизанчук змалював картину сучасного інформаційного простору, акцентуючи на потребі проявлення і розвитку україноцентричних медіа і формування на їхній основі дійсно українського інформаційного простору.

Головний редактор Наталія Балюк висловила свій погляд на інформаційний простір і його проблеми через призму «Високого Замку». Вона наголосила на важливості друкованої та інтернет версії газети, дієвої реклами і поширення проукраїнської інформації на засадах достовірності і моралі задля розбудови українського інформаційного простору.

Суттєво доповнили картину круглого столу запитання і виступи учасників дискусії кандидата філософських наук Віктора Маринюка, кандидата фізико-математичних наук Богдана Калиняка, директора ПП «Євротерм» Олега Подвірного, архітектора Миколи Обідняка, журналістки Наталії Гумницької та інших.

Круглий стіл проілюстровано двома виставками відділу україніки: Український інформаційний простір: «Високий Замок», Світовий український інформаційний простір : періодичні видання діаспори.