Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Презентація видань Ростислава Шмагала
П'ятниця, 06 грудня 2019, 12:13

5 грудня у відділі україніки відбулася презентація видань з історії українського мистецтва і мистецької освіти доктора мистецтвознавства, декана факультету історії і теорії мистецтва Львівської національної академії мистецтв Ростислава Шмагала.

У вступному слові завідувач відділу україніки Євген Салевич висловив думку, про те, що подвижницька діяльність вченого позначена знаковими, фундаментальними працями, які творять основу національного розвитку в мистецькій освіті та науці. Відомий історик, директор ЛОУНБ Іван Сварник коротко розповів про унікальні фонди відділу україніки, сформовані на початку Незалежності як бібліотека діаспорної літератури. Також він підкреслив роль інтелігенції в складних умовах інформаційної війни з Росією й ідеологічної дезорієнтації суспільства.

Ростислав Шмагало проаналізував стан мистецької освіти в українській історії та сучасності і представив книги «Мистецька освіта в Україні середини ХІХ – середини ХХ ст.», «Мистецька освіта і мистецтво в культурологічному процесі України ХХ-ХХІ століть», «Словник митців та педагогів України та з України у світі», «Енциклопедія художнього металу» у двох томах та інші. У колі розкритих тем – художньо-промисловий та образотворчий напрями мистецької освіти у контексті розвитку мистецької освіти у Західній Європі та в Україні від середини ХІХ століття; вищі мистецькі школи Харкова, Одеси; художньо-промислове шкільництво в Галичині, зокрема Львівська художньо-промислова школа, школи кераміки та гончарства, школи художнього металу та інші. Докладно вчений зупинився на діяльності фабрики кераміки Івана Левинського у Львові та на українських центрах і майстрах фабрик Федоровича, Фаберже та ін.

На презентації виступили голова Львівської організації Спілки художників України Олег Микита, доктор мистецтвознавства Олег Боднар, відомий художник Віктор Проданчук. Обговорення презентованих видань відбувалися у поважному науково-освітньому середовищі провідних вчених та педагогів Львова Богдана Гнідця, Богдана Калиняка, Миколи Обідняка, Михайла Яворського, Івана Твердохліба, Романа Базилевича, Олега Боднара, Олексія Яцківа, Ігоря Огірка та ін.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday1421
mod_vvisit_counterYesterday1147
mod_vvisit_counterThis week7218
mod_vvisit_counterLast week5780
mod_vvisit_counterThis month34072
mod_vvisit_counterLast month29400
mod_vvisit_counterAll days4235550

We have: 20 guests online
Your IP: 34.239.148.106
 , 
Today: бер. 29, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер