Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

НЕЗЛАМНА ГАЛИЧАНКА
Вівторок, 18 лютого 2020, 16:14

13 лютого у відділі україніки відбувся круглий стіл, присвяченій українській громадській і політичній діячці , нескореній українці Ользі Басараб.

У вступному слові завідувач відділу україніки , поет Євген Салевич прочитав свою метафоричну поезію, написану двадцять літ тому, зміст якої знайшов своє оригінальне тлумачення в контексті заходів з вшанування героїв – полковника УПА Василя Левковича , молодих оунівців Біласа і Данилишина та зв’язкової УВО Ольги Басараб:

 

    «горне плакати ольги опалі
    і білі княгині і жони своя далеко
    я довго плакав білі камені
    я довго плакав чорні ворони
    я довго плакав мертві голови
    сонце сховалось поміж повішених
    сонце сховалось в червоний ліс»

    Наше сонце тоді сховалось поміж повішених героїв, воно сховалось в червоний ліс боротьби – повстанський ліс.

    Надалі слово мав відомий історик Іван Сварник. Він розповів про тернистий життєвий шлях героїні, підкреслив, що жінки у визвольній боротьбі були як вояками чи санітарками, так і допомагали пораненим у шпиталях, займалися збором коштів, продовольства й усього необхідного. Після війни Ольга здобула вищу економічну освіту, плідно працювала в українській господарсько-економічній сфері. А ще відігравала важливу роль у розвідувальних структурах щойно створеної УВО. Випадково потрапивши в руки поліції з розвідувальними матеріалами, вона стійко витримала тортури у слідчій тюрмі й не видала жодного члена організації. Героїчна смерть Ольги Басараб стала взірцем самовідданого служіння справі України.

    Краєзнавець Василь Лаба представив книгу відомої дослідниці Ольги Бежук «Ольга Басарабова з Левицьких: життя і чин», а також цікаві документи до біографії Ольги Басараб і її чоловіка Дмитра.

    Громадський діяч Юрій Антоняк, координатор проекту «Історія в кадрі» говорив про вшанування Ольги Басараб на Янівському цвинтарі , наголосивши на численній присутності молодих і жіночих українських організацій. Він також представив поважній авдиторії відеофільм Вахтанга Кіпіані «Життєві правила і трагічна смерть великої українки Ольги Басараб» (цикл «Історична правда»).

    В подальшому обговоренні брали участь представники українських жіночих організацій – голова Львівської обласної організації «Товариство українок імені Ольги Басараб» Ярослава Ваврисевич, голова Союзу українок України Орислава Хомик, заст. голови Львівської обласної організації Всеукраїнської ліги українських жінок Мирослава Кушнір. Присутні зійшлися на потребі пам’ятати і продовжити організацію великих заходів про славних і героїчних жінок нашої нації.