Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

ПАМ’ЯТАЮЧИ ОТЦЯ КОВЧА
Середа, 26 лютого 2020, 14:52

20 лютого у великій читальній залі відбулася презентація збірника пам’яті блаженного священномученика Омеляна Ковча «Українець – громадянин світу», організована ГО «Братство ім. Свмч. Омеляна Ковча» і відділом україніки ЛОУНБ.

Привітальне слово до поважного зібрання виголосив директор бібліотеки Іван Сварник, який привітав видання збірника на пошану священника, який віддав життя за ближніх. Також підкреслив, що бібліотеці бракує читачів, в т. ч. старшого покоління, яке звикло читати книжки на папері, і закликав присутніх ставати користувачами бібліотеки.

Вів презентацію голова Братства Михайло Костів. Він говорив про потребу досліджувати життя і діяльність отця Омеляна Ковча як українського патріота, громадсько-політичного діяча поряд з його духовним шляхом священника, який глибоко досліджує і підносить Церква, і назвав в цьому контексті видання книги – першою ластівкою.

Надалі слово мав отець Ігор Демків, який означив захід в бібліотеці, як знаковий і закликав орієнтувати молодь на глибокі наукові джерела аби не стати об’єктом маніпуляцій у відкритому інформаційному просторі. Він висловив думку про те, що наш майдан мусив бути організованим, а наша боротьба – постійною, а не одноразовим чином. І взірцем такого служіння і боротьби був життєвий шлях отця Омеляна Ковча.

Про увічнення пам’яті отця Омеляна Ковча у заснуванні нагороди його імені для капеланів, у каплиці Омеляна Ковча в Космачі, у пам’ятнику Омелянові Ковчу в Перемишлянах говорили голова Братства Михайло Костів, скульптор Василь Гурмак, поет Василь Щеглюк, а огляд видань і публікацій про отця зробив редактор газети «За вільну Україну плюс» Богдан Вовк.

Режисер і актор аматорського театру Перемишлян Зеновій Козак представив фрагменти вистави про отця Омеляна Ковча, де він грає головну роль.

Презентація книги про отця Омеляна Ковча була ілюстрована книжковою виставкою відділу україніки «Омелян Ковч – священник, патріот, праведник».