Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Круглий стіл на тему «УВО – національна підпільна армія»
Середа, 30 вересня 2020, 09:59

24 вересня відділ україніки провів круглий стіл на тему «УВО – національна підпільна армія».Вступне слово виголосив відомий історик, директор ЛОУНБ Іван Сварник. Він розповів про архівні документи того часу, про вбивство бойовиками УВО куратора Собінського, справу Ольги Басараб, про стійкість молодих революціонерів, які йшли на смерть, але не зраджували товаришів. Їх пам’ять у Львові вшанована у назвах вулиць та кількох меморіальних таблицях.

Завідувач відділу україніки Євген Салевич висловив думку про УВО, як український національний проект ХХ століття, який має бути продовжений у наш час у відповідних формах освітнього процесу, національного виховання, а також в існуванні подібних сучасних організацій. Він провів аналогію УВО до сучасних українських добровольчих батальйонів, які відстояли незалежність України. Головне слово на круглому столі мав відомий дослідник історії УВО-ОУН, доктор історичних наук Ігор Гаврилів. Доповідач розкрив державотворчу діяльність УВО на тлі воєнно-стратегічних і суспільно-політичних процесів, які склалися на галицьких землях після поразки Визвольних Змагань 1914 – 1923 рр., наголосив на збереженні мілітарної традиції українців в умовах воєнної поразки і втрати державності, говорив про формування праворадикального руху на західноукраїнських землях і в середовищі української еміграції, про ідеологічні і програмні засади націоналістичного руху, про вишкіл членів УВО та бойові акції організації проти польського окупаційного режиму.

Громадські діячі Юрій Антоняк і Уляна Греділь акцентували увагу присутніх на важливості національного виховання засобами мистецтва,зокрема, кінематографа в контексті фільму про членів УВО «Незламні» і потреби його масового перегляду при підтримці державної влади.

Кандидат історичних наук Олег Синютка наголосив на актуальності згаданого фільму для сучасної молоді й висловив захоплення подружжям Греділів, навколо якого гуртується не лише молодь Городка. Він ще раз підкреслив роль нашого міста у формуванні активної життєвої позиції галичан, які просто зобов’язані бути гідними продовжувачами справи галицького П’ємонту. Особливо потрібно це в наш час, коли влада в Києві виявляє капітулянтські настрої й готова знехтувати національними інтересами українців. Фільм «Незламні» є ще одним нагадуванням про героїчний дух нашої незламної нації.

Присутніми на круглому столі також були редактор газети «За вільну України плюс» Богдан Вовк, директор Центру наукових досліджень давньої української літератури «Інститут Слова» Павло Салевич, директор оркестру Львівської національної філармонії Михайло Сосновський, перекладач і фотограф Юрій Дубленич, голова громадської організації «Наш вибір» Андрій Стецьків, відомі художники Ігор Колісник, Ігор Копчик та інші.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday1147
mod_vvisit_counterYesterday590
mod_vvisit_counterThis week5797
mod_vvisit_counterLast week5780
mod_vvisit_counterThis month32651
mod_vvisit_counterLast month29400
mod_vvisit_counterAll days4234129

We have: 10 guests online
Your IP: 44.204.218.79
 , 
Today: бер. 28, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер