Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

УКРАЇНСЬКІ ІДЕЇ – НАРОДОВІ
П'ятниця, 26 березня 2021, 15:05

ОУН «Держава» і відділ україніки провели круглий стіл на тему «Українські проекти для національної освіти і культури»

Завідувач відділу україніки Євген Салевич подав обґрунтування низки проектів. Він наголосив на потребі наповнити українською правдою від ідеологів нації весь український світ, творити свято української жінки – свідомої патріотичної жінки, берегині українського роду і української ідентичності, творити українців з поглядами нашого пророка Тараса Шевченка, організовувати ідеологічні вишколи для молодих українців.

Серед поданих проектів – поширення в закладах освіти і культури плакатів з висловлюваннями провідників нації, запровадження 25 лютого – в день народження славетної Лесі Українки – свята української жінки – Дня українки, організація діяльності студій над творами Тараса Шевченка, запровадження традиції щорічного читання посланія українського генія « І мертвим , і живим, і ненарожденним землякам моїм в Украйні і не в Украйні…» перед українськими національними громадами, у школах та університетах, організація діяльності в закладах освіти і культури українських ідеологічних вишколів або лекторіїв на теми: «Українські національні наголоси в історії і культурі», «Українські державотворчі ідеології», «Ідеологія економічного націоналізму в становленні сильних держав світу», «Український світогляд і українська традиція з давнини», «Проблемні питання української мови».

Історик Іван Сварник зупинився на моментах, недостатньо акцентованих у вивченні історії України, підкреслив, що є сенс ширше висвітлювати добу козаччини – 300 років героїчної історії, коли українці були відомі світові як войовничий волелюбний народ, який здобув багато воєнних звитяг. До того ж у цей час відродилося наше державотворення. Також нам слід підкреслювати роль Галичини, як українського П’ємонту, на який звертали увагу Леся Українка, М. Грушевський та інші великі українці. Окремо варто наголошувати на проблемі соборності, про яку мріяли й за яку боролися українці протягом століть.

Участь в обговоренні брали директор Центру професійного розвитку педагогічних працівників Львівської міськради Леся Приставська, голова комісії з питань культури Громадської ради при ЛОДА Марія Христинич, методист з естетичного виховання та народних традицій Львівського обласного центру народної творчості і культурно-освітньої роботи Оксана Бондар, дослідник давньої української літератури, директор «Інституту Слова» Павло Салевич, заступник голови Львівського обласного об’єднання організацій роботодавців Михайло Вельгош, голова Львівської обласної організації Всеукраїнської Ліги українських жінок Надія Кохалевич, громадський діяч Юрко Антоняк та інші.

 

Лічильник

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday1402
mod_vvisit_counterYesterday684
mod_vvisit_counterThis week2632
mod_vvisit_counterLast week6194
mod_vvisit_counterThis month23706
mod_vvisit_counterLast month29400
mod_vvisit_counterAll days4225184

We have: 10 guests online
Your IP: 34.230.84.106
 , 
Today: бер. 19, 2024

Партнери

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ

Банер
Банер