Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

Український сакральний світ писанки
Середа, 26 травня 2021, 14:22

18 травня у відділі україніки відбулося відкриття виставки «Український сакральний світ писанки» художника-монументаліста, іконописця Наталі Білоус.

Вступне слово виголосив завідувач відділу україніки, представник ОУН»Держава», поет Євген Салевич. Він назвав виставку писанок привітанням нашого життя, привітанням традиції, яка оберігає нашу українську ідентичність – наші українські обличчя і душу. І це також привітання писанки на виставці Наталі Білоус, яка подала її в творчій композиції - у гніздечках на дереві життя. Відкриваючи виставку ми думаємо про писанку як про національний проект, коли нашими відповідними діями писанка буде піднята на престіл нашої національної культури як і вишиванка і вся традиція дана нам Богом. І це має бути шлях від пошанування до культу. Бо тільки так ми залишимося українцями в подальшій історії.

Слово привітання мав директор ЛОУНБ, відомий історик Іван Сварник. Він підкреслив, що українська писанка є найдавнішим проявом української культури, який дійшов до нас із найдавніших часів. Нині частина письменників, що пишуть на історичну тематику, створюють новітні міфи про Україну, вигадуючи дивовижні речі. Натомість величезний пласт нашої духовної спадщини, закодований у писанці, залишається малодослідженим.

Відома писанкарка, народна майстриня, викладач відділу реставрації і завідувач бібліотеки коледжу імені Івана Труша Роксоляна Загайська подала творчий портрет талановитої художниці як берегині української традиції, яка в мистецтві писанки відтворює прадавні національні символи і гармонійно переходить до християнських символів, творить єдине духовне світло пробудження весни і воскресіння життя Науковий погляд на оригінальність і високий мистецький рівень писанок подав доктор мистецтвознавства, професор ЛНАМ Ростислав Шмагало, означивши монументальність стилю художниці у писанкарському мистецтві Мистецьку довершеність творів Наталі Білоус відзначив народний художник , професор ЛНАМ Василь Семенюк.

Наталя Білоус розкрила концепцію виставки у формі дерева життя і представила у слові образи кожного мистецького твору – своєрідні монументальні картини в писанковій мініатюрі. Вітали талановиту художницю тріо бандуристів капели хлопців «Гамалія» під керівництвом Назара Куцевича музичним твором «Танок», співачка з ангельським голосом Марія Лойко піснею «Христос Воскрес» і віночком гаївок. Відомий оперний співак Роман Ковальчук говорив про потребу мажорних українських пісень і співав для Наталі Білоус свої улюблені гаївки.

Присутніми на відкритті виставки були знакові діячі національної освіти і культури Павло Хобзей, Павло Салевич, Тетяна Шаленко,Богдан Калиняк, громадські і політичні діячі Ігор Кузьмак, Юрко Антоняк, Ореслава Хомик, Ксенія Базилюк, представники українського підприємництва Ростислав Сорока, Олег Подвірний, Іван Вівчарівський, журналісти Наталя Гумницька, Віра Олеш, архітектори Микола Обідняк, Роман і Марія Онишки, художник Ігор Копчик, краєзнавці Василь Лаба і Зеновій Яворівський, народна майстриня Люба Горак, педагогічний колектив Відниківської школи і його директор Галина Пашко, співробітники відділу українки та інших відділів ЛОУНБ.

Світлини фотохудожника Юрія Дубленича