Skip to content

ЛОУНБ : офіційний сайт : Львівська обласна універсальна наукова бібліотека

УКРАЇНСЬКІ ПРОЄКТИ ПЕТРА ЯЦИКА
П'ятниця, 15 липня 2022, 11:18

Провідне коло ОУН «Держава», відділ україніки ЛОУНБ та товариство «Бойківщина» провели круглий стіл «Українські національні проєкти видатного мецената Петра Яцика».

Вступне слово виголосив завідувач відділу україніки Євген Салевич. Він говорив про довершеність освітнього, наукового та культурного проєктів творення нації Петра Яцика. Світовий вимір його меценатства – від пожертви на видання українського букваря педагога Марії Дейко до видання «Енциклопедії українознавства», англомовного видання «Історії України-Руси» М. Грушевського, інших наукових видань, до пожертв на будівництво Української католицької школи у Бразилії до меценатства діяльности Інституту українських студій Гарвардського університету (США), Центру україністики Альбертського університету (Канада), Українського лекторію при Лондонському університеті, українського відділу Колумбійського університету (США), створення, заснування Міжнародного конкурсу знавців української мови

Історик Іван Сварник поділився спогадом про особисте знайомство з Петром Яциком під час перебування у Канаді 2000 р., на прийняття до якого запросив М. Слабошпицький. На прийнятті були відомі історики Ф. Сисин, З. Когут, Тетяна Симиренко, митці,науковці-стипендіати з України. Невимушене спілкування й численні знайомства слугували українській справі не лише в Канаді, а й у всьому світі.

Виконавчий директор ЛОООР, керівник Львівської філії міжнародної громадської організації «Світовий конгрес бойків» Михайло Яворський висловив думки про психологію підприємництва і меценатства Петра Яцика, про піднесення національної освіти і культури у світі на українські кошти мецената, про віру видатного мецената у відродження і месіанство української нації. Доповідач навів також важливі світоглядні висловлювання для формування молодої підприємливої і жертовної української нації, а також представив презентацію «Петро Яцик – підприємець, меценат, державник: погляд на особистість через призму сучасності з проекцією на майбутнє».

Громадський діяч Юрко Антоняк торкнувся питання відсторонености Петра Яцика від політичної діяльности та сприйняття організацій українських націоналістів, відзначивши його потужну діяльність на підтримку національної освіти і культури.

Участь у круглому столі, окрім уже згаданих учасників, брали відомий художник Ігор Колісник, дослідник давньої української літератури, директор «Інституту Слова» Павло Салевич, доктор технічних наук Роман Базилевич, кандидат технічних наук Василь Багрійчук, завідувач читального залу ЛОУНБ Ольга Вахула, бібліотекар відділу україніки Ірина Лемик.